Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред Столичната община заради ниските обезщетения за имоти за Северната тангента

Снимка: БГНЕС
Граждани протестират пред Столичната община срещу ниските обезщетения за отчуждаването на техните имоти заради изграждането на Северната скоростна тангента.

Протестът е подкрепен и от представители на ВМРО. Недоволните граждани носят лозунги, част от които гласят "Общината дарява – ние не", както и "Господин Диков, защо сменят нелегално статута на земята ни".

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че недоумява защо недоволните граждани протестират пред общината, след като не тя, а държавната Агенция „Пътна инфраструктура“ отговаря за отчуждаването на имотите за строежа и за определянето на размера на обезщетенията.

Главният архитект Петър Диков заяви от своя страна, че не той определя оценките за отчуждаване на земята по Северната скоростна тангента, не издава скиците и не приема статута. Диков обясни, че собствениците на земи около тангентата водят дела и няма как строителството ѝ да започне преди делата да приключат. той коментира, че хората протестират срещу цените. "Отново не са уцелили този, пред когото трябва да протестират. Не сменям нелегално статута на земята им, не съм аз този, който сменя статута", каза Диков. Той обясни, че се е разбрал да се срещне със собствениците на отчуждените имоти.

Главният архитект заяви още, че не определя оценки и никога не е определял оценки, дори не знае механизмите, по които се определят оценките на земята за отчуждаване.


Чуйте още в репортажа на Георги Кольовски.

Златина Йовкова събра мненията на протестиращите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Отново протест заради оценката на земите, отчуждени за трасето на Северната скоростна тангента

Около 50-60 собственици и наследници на земи, включени в трасето на Северната скоростна тангента на София, които трябва да бъдат отчуждени, се събраха днес на протест, подкрепен от ВМРО, пред Министерския съвет. Искането им е да бъде отменено..

публикувано на 05.03.14 в 13:22

Собственици на земи отново на протест заради ниски цени за отчуждаване на имоти на Северната тангента

Недоволни собственици на земи от столичния кв. „Илиянци” излизат днес отново на протест пред Агенция „Пътна инфраструктура” заради ниските, според тях, цени, на които се отчуждават имотите по трасето на Северната тангента. Протестът на недоволните..

публикувано на 17.02.14 в 08:28