Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу Шеврон в Румъния

Американската компания "Шеврон" възнамерява да започне проучвания за шистов газ в Румъния "до две или три седмици",
заяви днес за агенция Франс прес Том Холст, ръководител на компанията за Румъния, по време на посещение в Пунджещ, където
ще бъдат извършени проучванията. Той бе посрещнат с освиркване от противници на проекта.
  "Шеврон" трябваше неколкократно да прекъсва дейността си по проучване на шистов газ заради протестите на местните жители и на противници на проекта.
  Днес американската компания организира посещение на журналисти в Пунджещ, където ще бъде инсталирана първата проучвателна сонда в Румъния.
Въпреки силната охрана обаче десетки протестиращи успяха да се доближат до мястото и скандираха: "Стоп на Шеврон", "Не на шистовия газ", "Шеврон, молим те, върви си у дома".
  Жителите на района се страхуват от негативни ефекти за околната среда от силно оспорваната техника за добив на шистов
газ, наречена "фракинг" или хидравлично разбиване.
  Този метод, разрешен в САЩ, предвиждащ инжектиране в земята на вода и химически вещества, бе забранен във Франция заради
вредното му въздействие върху околната среда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонти в Добрич затварят временно участък от бул. "Трети март"

Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни дейности на уличното платно по ул. “Ген. Колев“ в участъка от ул. “Захари Стоянов“ до Бул.“ Трети март“ в Добрич, се въвежда временна организация за безопасност на движението с частично отбиване в светлата част на денонощието – както следва: ‐  На 07. 08. 2024 г. от 8:00 до 17:00 часа по..

публикувано на 06.08.24 в 09:50
Снимката е илюстративна

Пожар в Психиатричната клиника във Варна отне човешки живот

Пожар в Психиатричната клиника към Университетската болница за активно лечение "Света Марина" във Варна е възникнал снощи около 22.35 часа.  Огънят е бил само в една от стаите на болничното заведение, в която е имало един настанен пациент, който вследствие на получените около 85 % изгаряния е починал.  Причините за пожара са в процес на изясняване и по..

публикувано на 06.08.24 в 09:15

Бургас ще е домакин на първата в света Олимпиада по изкуствен интелект

Българските ученици са спечелили 58 медала от различни олимпиади по природни науки само за тази година. Това съобщи министърът на образованието и науката Галин Цоков в навечерието на Първата олимпиада по изкуствен интелект в света. Тя ще се проведе в Бургас от 10 до 14 август.  200 ученици от целия свят ще участват в олимпиадата."Вече са..

публикувано на 06.08.24 в 09:05

Жители на местността Пчелина протестират заради пътните ремонти

Протестиращите в местността Пчелина във Варна блокираха кръстовището на ул. "Прилеп" с ул. „Патриарх Максим“. Протестът продължава до 9 часа. Хората недоволстват заради безкрайния, според тях, пътен ремонт и невъзможността да достигнат до домовете си с автомобили. На протеста има представители на общината. Кристина Костадинова,..

обновено на 06.08.24 в 08:48

Къде няма да има ток на 6 август

Без ток днес във Варна: Между  8.30 и 17 ч. в местностите  Ваялар, Траката и Горна трака по ул. Весела Василева, ул. Володя Вълчев, ул. Драган Данаилов, ул. 3-та, ул. 4-та, ул. 6-та, ул. 7-ма, ул. 8-ма, ул. 11-та и ул. 12-та. Между 9 и 17 ч. ток няма да има във Варна по  ул. Владая, ул. Георги Бърнев, ул. Григорий Цамблак,  ул. Майор Минчо Димитриев,..

публикувано на 06.08.24 в 06:36

Слънце и дъжд на Преображение

Днес ще има променлива облачност, по-значителна след обяд. Главно тогава на места ще превали и прегърми, възможни са и градушки. По-интензивни и на повече места ще са явленията в Добруджа и по Северното Черноморие. Следобед вятърът във вътрешността ще се ориентира от северозапад, а по Черноморието почти през целия ден ще е от южна четвърт, ще е слаб до..

публикувано на 06.08.24 в 06:12

Затварят временно автомобилния подлез до Спортна зала

Във връзка с премахване на опасно дърво днес от 8:00 до 12:00 часа временно ще бъде затворено движението в района на автомобилния подлез в близост до Двореца на културата и спорта и платения паркинг към него.  В този часови диапазон ще бъде ограничено движението на автомобили от обществения паркинг на ДКС към подлеза, водещ към бул. „Княз..

обновено на 06.08.24 в 05:53