Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старт на "Арена Бургас"

Арена Бургас

Община Бургас обяви обществена поръчка за проектиране и изграждане на многофункционална спортна зала "Арена Бургас". Спортното съоръжение ще бъде изградено върху площ от 46 254 кв.м в к-кс "Изгрев". Теренът е бивш военен имот. Последните 8 дка бяха прехвърлени  безвъзмездно на общината от Министерството на отбраната преди дни на изнесеното заседание на МС в Бургас. През февруари правителството предвостави и 5 млн.лв., с ДДС, за първия етап от изграждането на комплекса, които са по програма "Растеж на регионите". Изграждането на залата бе единственият одобрен проект от подадените пет от община Бургас.

В "Арена Бургас" ще има лекоатлетическа спортна зала с капацитет за 6500 зрители. Част от зрителските трибуни ще бъдат подвижни с дистанционно управление с цел подходящо подреждане при спортните събития. Залата ще включва тренировъчен блок, зали с конферентни функции, кабини за превод на състезанията и площи за обществено обслужване. Зелените зони и тези за отдих и спорт на открито ще бъдат около 60% от терена за сметка на застрояването. "Арена Бургас" ще бъде оборудвана със специални пространства за живо предаване на състезанията. Главното информационно табло ще има четиристранна видимост и ще се използва едновременното за LCD монитори, наблюдение на играта и за представяне на реклами. По дългите страни на залата ще се разположат блокове с телевизионни и прескабини с добра видимост към целият терен. Всички обслужващи помещения ще имат кабелна телевизия, интернет и вътрешна информационна система за управление. Предвидените инсталации и оборудване ще осигурят използване на алтернативни източници на енергия и минимални разходи за функциониране и поддръжка на сградата. "Арена Бургас" ще бъде единствената зала в България, която ще има модерна закрита лекоатлетическа писта.

Според ПУП-а за к-кс "Изгрев" за целия терен на бившите е предвидено изграждането на вътрешни обслужващи алеи, които ще се обвържат с нови улици и връзки към главната градска улична мрежа. Предвидени са и големи зони за паркиране - подземно и надземно по периферията на територията. Ще се осигури достъп и с велосипеди с връзка с градската веломрежа и проектираната по ул. "Стефан Стамболов" велоалея, както и велопаркинги за посетителите.

Поръчката включва предварителни проучвания по преценка на проектанта, изработване на инвестиционен проект във фаза технически проект, извършване на всички необходими дейности по съгласуването му и получаване на разрешение за строеж, упражняване на авторски надзор по време на строителството, временно строителство, демонтажни работи, доставка на необходимите материали, оборудване и обзавеждане и строително–монтажни работи. Прогнозната стойност е 32 млн. лв. без ДДС.

При изготвяне на офертите всеки участник трябва да се съобрази с условията на финансиране на обекта. Индикативният срок за реализация на обекта (проектиране и строителство) е до 900 календарни дни. Предвид това реализацията на обекта ще става поетапно, като през 2014 г.  ще се реализира проектирането и ще стартира строителството в рамките на бюджета, гарантиран по програма "Растеж на регионите". Продължаването на строителството ще се извършва след писмено потвърждение от страна на възложителя за осигурен финансов ресурс.

Сред изискванията към участниците в процедурата са да имат общ оборот за последните три години, или от датата, на която участникът е учреден или е започнал дейността си, не по-малко от 50 млн. лв. Специализираният оборот от проектиране и/или строително-монтажни работи за последните три години или от датата, на която участникът е учреден или е започнал дейността си, трябва да е не по-малко от 35 млн. лв. Критерии за възлагане е икономически най-изгодна оферта с оглед на четири критерия, като с най–голяма тежест са устройствената концепция и идейното решение - 50%. Предлаганата цена е с 30% тежест, а по 10 на сто се дава за организацията на изпълнение на инженеринга и на срок за проектиране и съгласуване на проекта.

Срокът за получаване на документите за участие е удължен до 9 май. Крайният срок за подаването на офертите е до 17. 00 часа на 19.05.2014 г. Отварянето им е предвидено за следващия ден – 20 май 2014 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

12 противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево

12 екипа с противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево , община Аксаково.  От Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров "са осигурили дронове, с които утре ще бъде обследван от въздуха района на пожара. В ъв Варна пожарите са овладeни.

публикувано на 14.07.24 в 21:53
Пожар

Два големи пожара продължават да гасят огнеборците във варненско

Останалите по-рано възникнали огнища на огнената стихия са овладени.  Това каза старши комисар Тихомир Тотев-директор на варненската пожарна служба. Тотев съобщи, че екипи от военноморските сили са пристигнали на мястото на пожара край село Слънчево и помагат за потушаването му.  Няма опасност този пожар да застигне населените места. Във Варна..

публикувано на 14.07.24 в 20:02

Доброволците да гасят огъня само под ръководство на пожарникарите

Разраства се пожарът, възникнал между летище Варна и село Слънчево, пламъците вървят към Игнатиево и селата Припек и Баново. Десет машини, осигурени от пътно-строителните фирми, са включени в овладяването на огъня. Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е поискала от командира на ВМС контраадмирл Кирил Михайлов да бъдат..

публикувано на 14.07.24 в 18:28

От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника за гасенето на огнищата

Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е изпратила писмо до командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов с искане да се осигурят екипи от представители на ВМС ,които да подпомогнат пожарникарите в овладяване на огнищата, възникнали в града и региона. От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника, общо 10..

публикувано на 14.07.24 в 17:23
пожар

Пожарите стават повече, огънят върви към Игнатиево, с.Припек и с.Баново

О перативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил от телефон 112 нови сигнали за възникнали пожари на територията на Варна и в региона. Пожар се е разгорял в района на блок 406 в квартал „Владислав Варненчик“ при обръщача и до Детския център.  Друго огнище се разпростира между селищно образувание Сълзица,..

обновено на 14.07.24 в 17:09

Утре 35 градуса във Варна

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минимални температури между 18° и 23°, по носовете до 26°. Утре ще се запази слънчево и горещо. Ще духа до умерен вятър от североизточна четвърт. Максималните температури във вътрешността ще достигат 36°-41°, само по крайбрежието ще са малко по-ниски между 31° и 36°. За Варна минимална температура..

публикувано на 14.07.24 в 15:40
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай и Русия проведоха съвместен военен патрул в Тихия океан

Китай и Русия проведоха съвместно военноморско патрулиране в северната и западната част на Тихия океан, съобщи Министерството на отбраната на Пекин, цитирано от АФП. От министерството заявиха, че учението не е било насочено срещу никоя друга държава. Двете..

публикувано на 14.07.24 в 15:37