Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Министър Папазов: Незаконното строителство и липса на инфраструктура са причините за трагедията в Аспарухово

Министърът  на транспорта Данаил Папазов, който участва в спасителната операция  в първите часове след бедствието във варненския квартал "Аспарухово", направи анализ в предаването "Неделя 150" на свършената работа  по спасяването на пострадалите хора и преодоляване на щетите от наводнението.

Още веднага след като се разбра, че има много тежки поражения в кв. "Аспарухово", от всички министри аз бях най - близо в Русе, веднага тръгнах и около 9 часа вечерта бях на място в Областна управа. Запознах се с обстановката, след което с командващия флота адмирал Румен Николов  отидохме на най - пострадалата улица "Горна Студена", където съществуваше все още голяма опасност. Имаше натрупани много автомобили, които на една тясна улица бяха образували нещо като бент. Военноморските сили заедно с "Гражданска защита" извикаха войници от Военноморската база и почти на ръка изчистихме натрупания материал, тъй като водата започна да си пробива път под този бент. Оставихме дежурни на място, които да следят нивото на водата в дерето. Нямаше пряка опасност през нощта да възникне, тъй като електричеството беше спряно.  При нас имахме само локално осветление от агрегати от военните и от "Гражданска защита". /.../ Благодарение на работниците от пристанище  "Варна", които се включиха и цялата техника на пристанището, а също така и затворници около 50 човека помогнаха на доста граждани. /…/ На другия ден след 16 часа започна поетапно пускане на тока и водата в кв. "Аспарухово"

На въпрос дали човешка грешка или природното бедствие станаха причина за многото жертви във Варна, министър Папазов отговори:

При строителството в това дере до улица  "Горна Студена" има допуснати сериозни слабости. Не може да има къщи в самото дере. Освен това е  допуснато строителство на високи сгради с високи огради, които са оградили от двете страни улица "Горан Студена", която има над десет преки улици, които са с много голям наклон. И при силен дъжд цялата вода се излива в една улица, която е около три метра широка, асфалтирана е  и от двете страни има бетонни огради. Нали разбирате, че тази вода няма къде да отиде и тя тръгва по тази улица като в канал, обясни министър Папазов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

За Висоцки във Варна

Днес се навършват 84 години от рождението на руския актьор и бард Владимир Висоцки. Той е роден на 25 януари 1938 г. в Москва, но заради разразилата се в следващите години война и заминаването на баща му на фронта, бъдещият актьор и майка му неколкократно сменят местожителството си. Още като ученик посещава музикална школа, а по-късно и..

публикувано на 25.01.22 в 12:07

Атанас Далчев - поетът на тихата културна революция

"Известен факт от психологията е, че чувството отслабва толкова повече, колкото по се съсредоточава върху него вниманието. За това, струва ми се, грижите на поетите трябва да се насочат не върху чувството, а върху формата." Тове е цитат от сборника с поетично-философски афоризми и критически размисли „Фрагменти“ на Атанас Далчев. Един от най-видните..

публикувано на 24.01.22 в 14:31

Животът е хубав, когато е рокендрол - сборник (с) "Акорди" на Георги Връбчев

Сборникът „Акорди” е композиция от житейски акорди с либрето, странстващо в светове на трепет и изпитания, философски енигми, страст, предателства и стилно напомняне, че понякога животът е рокендрол и точно тогава е хубав. "Подписвам се с две ръце под това твърдение. Това е и една от причините последният разказ в този сборник да се казва "Рокендрол". Ние..

публикувано на 23.01.22 в 14:54

Почина маестро Борислав Иванов

Доайенът на българските диригенти - маестро Борислав Иванов, чийто 90-годишен юбилей във Варна беше отбелязан през лятото на 2021 г., почина рано тази сутрин. Това съобщи в профила си в социалните мрежи директорът на ТПМЦ Варна Даниела Димова. Борислав Иванов има огромни заслуги за утвърждаване на българската музикална култура и българските оперни..

обновено на 22.01.22 в 16:30

Рали Ралев-Jokozzo с нов сингъл

Рали Ралев е едно от имената на варненската музикална сцена, които обичат да стоят извън светлините на прожекторите. Но през последните 20 години той е неизменна част от същата тази сцена, участвайки като барабанист в редица групи, последната от които е Funkaround. Успоредно с ролята си зад ударните инструменти той развива и самостоятелния си..

публикувано на 22.01.22 в 15:36

За осма поредна година ще има нощ на книгите за Хари Потър в България

Поредицата от 7 романа с автор Джоан Роулинг завладява сърцата на читатели от всички възрасти вече четвърт век. Първият от тях, Философският камък" се появява през 1997 година, а идеята за нето застига писателката по време на едно пътуване с влак. Самата история е писана в Англия, Португалия и накрая в Шотландия. Приключенията на Хари, Рон и..

публикувано на 21.01.22 в 14:21
Хаджи Димитър и Стефан Караджа

В Добрич са подредени книги и документи за живота на Стефан Караджа

Експозицията е подредена по случай 90-та годишнина от рождението на краеведа Георги Топалов /1932-2015 г./. Дълги години той си занимава с проучване сродниците на Стефан Караджа в Добруджанския край и съставя родословно дърво на революционера. Топалов е автор на 11 книги и множество публикации в печата. Изложбата е разположена в регионалната..

публикувано на 21.01.22 в 07:24
Подкасти от БНР