Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на рублата с над 3% провокира извънредно заседание на Руската централна банка

В началото на днешната търговия руската рубла се срина до поредни рекордни дъна, обезценявайки се с цели 3% спрямо щатския долара и еврото, преди да последва плах опит за стабилизация.

За пръв път в историята еврото се повиши над ниво от 60 рубли до нов исторически връх от 60,27 рубли, докато доларът поскъпна до рекорден връх от 48,65 рубли.

Основни причини за продължаващото "свободно падане" на руската рубла са две - санкциите на Запада спрямо Москва с оглед руското участие в украинската криза и спада на петролните цени с 30% от юни насам, като трябва да се има предвид, че добивът и износът на "черното злато" представлява основен източник на приходи за руската икономика.

Решението на Руската централна банка преди дни за драстично намаляване на ежедневните интервенции на валутния пазар, които до сега имаха за цел да ограничат всяка една по-рязка обезценка на рублата, доведе до рязко пресъхване на ликвидността на валутния пазар в Москва и до липсата на реална търговия. Търговци посочват, че днес няма сигнали за намеса на РЦБ като изтъргуваните обеми са прекалено малки, самата търговия е доста накъсана и всяка осъществена сделка води до резки движения и в двете посоки.

В момента няма ефективен валутен пазар, ликвидността е пресъхнала. Трудно е да се получи нормална цена дори за стандартна поръчка за 10 млн. долара като ценовите спредове (между курс "купува" и курс "продава") са прекалено широки, посочи търговец от голяма банка в Москва.

Свидетели сме на абсолютна паника с признаци на самогенерираща се валутна криза, заяви Дмитрий Полевой, който е главен икономист на ING Bank в Москва.

Анализатори и икономисти предупреждават, че спираловидният спад на рублата може да стане неконтролируем и самогенериращ се и да доведе до спираловидно задълбочаване на икономическите проблеми, подкопавайки банковата система и подхранвайки допълнително и без това много високата инфлация в страната.

След първоначалният силен срив на рублата, последва известна стабилизация, като доларът се върна към 47,33 рубли, докато еврото се върна обратно под нивото от 60 рубли до 58,67 рубли. Според търговци, зад този опит за стабилизиране на рублата не стои интервенция на РЦБ. Вероятно голяма европейска банка е използвала сутрешния срив на руската валута, за да прибере печалби от заложени от нея "къси" позиции в рубли.

В същото време плъзнаха слухове, че Руската централна банка може да свика извънредно заседание на което да повиши основната лихва към 11,5% и дори към 12% само седмица, след като банката вдигна лихвите с 150 базисни пункта до нивото от 9,5%.

Източник на агенция Ройтерс посочи, че управителят на РЦБ Елвира Небиулина действително е свикала спешно заседание на банката, но без да даде повече детайли. Информацията за извънредно заседание на Руската централна банка ограничи спада на рублата, като руската валута парира 2% от сутрешните си загуби от над 3 процентни пункта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Руският финансов министър е уверен, че рублата ще успее да укрепне в скоро време

Руската рубла ще се възстанови в скоро време от рекордно ниските си нива, заяви финансовият министър на Русия Антон Силуанов , цитиран от  държавна информационна агенция РИА. Нямам никакво съмнение, че рублата ще намери своето място в краткосрочен..

публикувано на 07.11.14 в 14:17