Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

Християнският свят празнува днес Рождество Христово. С раждането си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света литургия. Днешният празник наричан още Коледа, Божик или Божич е един от най-големите църковни празници в християнския свят.

По стара българска традиция на Коледа сутринта всички празнично облечени ходели на църква, след което на селския мегдан се извивало хоро, играно от малки и големи.  На този ден семействата взаимно си гостуват. И ако празничната трапеза на Бъдни вечер е предимно от постни ястия, на Коледа трапезата е месна и не се вдига през целия ден. Приготвят се обредна прясна пита, баница с месо или сирене, печен черен дроб, пастърма, зеле с кървавица, свинско с праз, печена кокошка, свинско изпържено на хапки.  Коледа се празнува три дни. На първия всички с името Христо, Христина и техните производни честват именния си ден, а на третия, който е в чест на Свети първомъченик архидякон Стефан, празнуват и тези, които носят неговото име. В България празникът Рождество Христово е продължение на Бъдни вечер - последният ден от великите пости, който започва от полунощ с обичая коледуване. Около огъня коледарите пеят песните си и наричат за добро, радост и късмет. 

Имен ден празнуват: Младен, Радомир, Радослав, Радостин, Радостина, Христо, Христофор, Христомир, Христина, Християна, Кристин, Кристина, Кристияна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Пожарът на границата с Гърция навлиза в минно поле в България

Пожарът на българо-гръцката граница навлиза на българската територия там, където има минно поле. Затова гасенето на огъня се извършва само от въздуха.   Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Гърците работят и със самолети, и с хеликоптери. Ние от наша страна сме само с хеликоптерите на военните, но взехме решение и..

публикувано на 28.07.24 в 15:55

Няма замърсяване на въздуха в района на Гара Елин Пелин

И днес данните за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин показват, че няма замърсяване. На всеки кръгъл час МОСВ получава данни, подавани от мобилната станция, разположена на километър от пожара в склада за фойерверки, съобщиха от пресцентъра на министерството. РИОСВ – София започна измерванията вечерта на 25 юли с мобилна..

публикувано на 28.07.24 в 14:55

Слънчево и горещо в понеделник

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ  от 21 часа на 28-ми до 21 часа на 29-ти юли 2024 г. През нощта ще е ясно и почти тихо. Минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 21°. Утре ще е предимно слънчево, следобед с временни увеличения на облачността, но все още без валежи. Ще духа слаб северен вятър, по Черноморието следобед бриз. Горещо,..

публикувано на 28.07.24 в 13:11

Жертвите на взривовете край Елин Пелин вече са четири

Поне четири са жертвите на взривовете в Гара Елин Пелин. Днес сутринта бяха открити две обгорени тела, след като в отминалите дни двама души починаха в болница от раните си. Малко след 10,30 часа следователи от Националната следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на МВР са започнали огледа на..

публикувано на 28.07.24 в 13:04

Обезопасен е складът с високотехнологични изделия край Елин Пелин, открито е едно тяло

Обезопасен е складът с високотехнологични изделия край Елин Пелин, съобщи пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който е в село Гара Елин Пелин. Според него няма как да има оцелели след взривовете, които, по думите му, все още продължават. Открито е едно тяло.  Гърмежи е имало и вчера, когато със специализирана техника..

публикувано на 28.07.24 в 10:47

На 28-ми юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

Световната здравна организация информира, че по света на всеки 30 секунди умира човек от заболяване, свързано с хепатит - възпаление на черния дроб, което причинява тежко чернодробно заболяване и хепатоцелуларен рак. Има пет основни щама на вируса на хепатит - A, B, C, D и E. Хепатитите B и C са най-често срещани. Те водят до 1,1 милиона смъртни..

публикувано на 28.07.24 в 08:53

Времето днес - слънчево с 1-2 градуса по-висока температура

Днес ще е слънчево. Сутринта ще е почти тихо, около обяд ще се появи слаб до умерен вятър от изток и югоизток. Преобладаващи максимални температури между 30° и 35°, по крайбрежието от 28° до 33°, за Варна около 31°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 27°- 28°.

публикувано на 28.07.24 в 08:50