Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия утвърждава традицията на връщане на коледните подаръци

В Германия съществуват много традиции, свързани с купуването и подаряването на коледни подаръци. През последните години се оформи и практиката на връщане на подаръци. Естествено, не на човека, който ви е направил подаръка, а в магазина, откъдето е закупен.

Всяка година нежеланите, ненужни или дублирани подаръци могат да се връщат в рамките на 14 дни и с касова бележка. Това е утвърдена традиция и вече е станало почти ритуал. Тази година обаче всички медии в страната информират германците, че връщането на подаръците е част от техните права като европейски граждани и се регламентира и защитава от правото на ЕС. Това означава, че няма магазин или търговска верига, която да откаже да приеме обратно закупена стока, ако  тя е с касова бележка и не са минали 14 дни от закупуването й. Срещу стойността на върната стока обаче не се получават пари в брой, а правото да изберете друга, която е на равностойна сума или да доплатите.

От няколко години се въвежда и практиката на ваучерите, които се предлагат като равностойност на стоката и могат да се използват в рамките на определено време.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!