Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 млади щъркелчета намериха нови семейства

Европейското село на щъркелите в България, Белозем, стана втори дом на 7 млади щъркелчета от Спасителния център на Зелени Балкани.
През изминалата седмица екип на Спасителния център и "Зелени Балкани" посети Белозем, и по-точно щъркеловата колония, разположена на покрива на училището в селото.
Там, докато течеше ежегодното опръстеняване на младите щъркели в гнездата, екипът нa "Зелени Балкани" е намерил нови домове на 7 бебета, постъпили за доотглеждане при тях.
Пернатите не само се почувстваха „като у дома си“, но и бяха приети радушно както от останалите малки в гнездата, така и от новите си родители, информират екоактивистите.
Методът на „приемните птичи семейства“ се прилага в Спасителния център вече няколко години. Екипът на Зелени Балкани го предпочита заради по-успешната адаптация на младите птици и като превенция на опитомяването на младите пернати. Тази година своите приемни семейства са намерили птици от различни видове – синигери, лястовички, врабчета, керкенези, различни видове сови, щъркелчета.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!