Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят щъркелите в Белоградчик

Снимка: Радио ВИДИН

Белите щъркели ще бъдат преброени днес в Белоградчик. Това съобщи за Радио ВИДИН Свилен Чешмеджиев, координатор на седмото международно преброяване на птиците. То се провежда в момента в 40 държави, сред които и България.

"Ние от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) броим заедно с Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана, тъй като те отговарят за област Видин, броим общините в цялата област. Аз и моят екип, ние бяхме в община Брегово, община Видин, община Ново село и ни предстои да бъдем в община Белоградчик. Също така направихме изцяло преброяване на територията на община Димово. Като цяло какво показаха данните- ние не сме ги обработили още на сто процента, но има запазване на броя на щъркелите спрямо данните от 2004 година."

Много леко намаление има в община Димово- с няколко гнезда и в община Ново село, отчете Свилен Чешмеджиев. Неговият екип е преброил близо 120 гнезда на бели щъркели до момента. Данните от експертите на Регионалната инспекция по околната среда и водите в  Монтана все още не са готови. Очакванията са в област Видин да бъдат преброени около 200 гнезда. 

В преброяването на белите щъркели могат да участват всички, дори и децата. БДЗП разработи сайта www.shturkel.bg, в който данните от преброяването могат да бъдат въведени в опростена електронна бланка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!