Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинската симфониета представя концерт на крепостта "Баба Вида"

Снимка: Ваня Минева
Концерт на крепостта "Баба Вида" организира тази вечер Видинската симфониета. Арии, дуети и ансамбли
от опери на Верди, Бизе, Доницети, Моцарт, Пучини, Чайковски са подготвени за публиката. Диригент ще бъде Свилен Симеонов.

В концерта ще се представят доц. Иванка Нинова от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и нейните студенти. Доцент Нинова е родом от Видин, казва, че се вълнува при всяко посещение на родния си град. Нетърпеливи да посетят красивия крайдунавски град са и нейните студенти по оперно пеене, които ще участват пред видинска публика.

Програмата е разнообразна. Включени са оперни арии и ансамбли - арии от "Трубадур", дуeт на Верди, няколко изпълнения от операта "Кармен"... Тази година се честват 175 години от рождението на Чайковски и по този повод са включени няколко произведения - например неговата безсмъртна творба - операта "Евгений Онегин", има ария на Олга, ария на Ленски, квартет и други. Старая се да давам на моите студенти възможност да пеят не само арии, а и да пеят ансамбли, защото това всъщност е тежката част в една опера, каза в "Посоките на делника" Иванка Нинова.

За една от студентките на доц. Нинова - Мадлен Янкова, любовта към музиката и оперното пеене е призвание. Младата дама ще се изяви в три ансамбъла- дует на Сузана и Марчелина от "Сватбата на Фигаро" на Моцарт, квинтет от "Кармен" и квартет от "Евгений Онегин".  

Трябва да си роден с любовта си към изкуството и музиката, трудно ще се справиш без нея. Трябва да бъдеш силен характер, ако се решиш да се занимаваш с такава музика в България. Винаги съм знаела, че това е нещото, което ще правя в живота си, разказа Мадлен Янкова.

Концертът на крепостта "Баба Вида" започва в 21 часа.

Целия разговор с доц. Иванка Нинова и Мадлен Янкова може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!