Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиан Ноайе: ЕЦБ не може безкрайно да подкрепя гръцките банки

Еврото не е осъдено без Гърция в еврозоната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка (ЕЦБ) не може да удължи срока на спешна ликвидност за банките в Гърция за по-дълъг период, без да има споразумение между Атина и нейните международни кредитори, заяви в интервю за френско радио представителят на ЕЦБ Кристиан Ноайе.

ЕЦБ не може да продължи безкрайно да поема рискове, подкрепяйки гръцки банки, заплаши Ноайе, който е и гуверньор на Централната банка на Франция.

Той подчерта, че неделя (12-и юли) е крайният срок за Гърция да постигне нова спасителна финансова сделка. Ако дотогава няма споразумение, икономиката на Гърция рискува да колабира.

Неделя е крайният срок или в Гърция ще настъпи истински хаос, отсече Ноайе.

Ние сме в необичайна ситуация, която не може да продължава, посочи Кристиан Ноайе и допълни, че ЕЦБ ще продължи да работи върху хипотезите, че Гърция ще остане в еврозоната. В същото време той подчерта, че гръцкото правителство трябва да представи "заслужаващ доверие" план с реформи за икономиката на страната.

Ноайе отбеляза, че на този етап изглежда невъзможно отварянето на гръцките банки.

Готови сме да се изправим пред всички възможни сценарии, но вече започваме да се тревожим много, каза той, визирайки нарастващата опасност от предстоящ сценарий "Grexit" (излизане на Гърция от еврозоната). Според него евентуален Grexit ще трябва да бъде придружен с мерки за повишение на доверието в еврозоната.

В същото време обаче той подчерта, че еврото не е осъдено без Гърция в еврозоната

Междувременно друг представител на ЕЦБ - Евалд Новотни заяви, че е много малко вероятно на днешното си заседание Централната банка да увеличи размера на спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки.

Новотни, който е и шеф на Австрийската централна банка, заяви пред журналисти: Ние като Управителен съвет на ЕЦБ ще трябва да обсъдим днес до каква степен можем да поднови този кредит отново. Напълно сигурно е, че няма никакво желание да се увеличи размера на програмата ELA за банките в Гърция. Честно казано, не мога да си представя подобно решение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!