Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА.

Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер Арсений Яценюк, като добави, че това ще лиши Европейския съюз от реална енергийна независимост.

Смятаме, че този проект по никакъв начин не се основава на икономика - той е по-скоро политически, каза той.

Яценюк, чието правителство се бие с подкрепяни от Русия сепаратисти от 2014 г. в Източна Украйна, призова ЕС "сериозно" да проучи въпроса, отбелязва ДПА. Латвийският премиер Лаймдота Страуюма заяви, че е "силно обезпокоена" от разширяването на "Северен поток". Тя и естонският ѝ колега Таави Рийвас призоваха за цялостен преглед на ЕК за законността на предложения подводен газопровод.

Съвсем ясно е, че ще има доста значителен негативен ефект върху доставките на газ за Украйна, каза Рийвас. Същевременно заместник държавният секретар на САЩ по въпросите на енергийната дипломация Робин Дъниган заяви на конференция в Братислава вчера, че строителството на "Северен поток-2" ще лиши Украйна от ежегодни приходи от над 2 милиарда долара от транзита на руски газ, съобщи ТАСС.

На 4 септември 2015 г. "Газпром" и компаниите BASF, E.ON, ENGIE, OMV и Shell подписаха споразумение на акционерите за създаване на газопроводна система "Северен поток-2". Пропусканата способност на газопровода е 55 милиарда куб. м на година. Газът ще бъде пренасян през Балтийско море направо до Германия, Великобритания, Холандия, Франция, Дания и други страни, като ще заобиколи Украйна. По този начин стратегическите енергопотоци ще прескочат Полша, Унгария, Словакия и Украйна.

Според комисаря Марош Шевчович, приоритетен трябва да стане проекта "Истрийн", който предвижда газопровод през Словакия, Унгария, Румъния и България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11