Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година.

Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината:

„Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме изстрелването, което наполовина по-малко само предишни изстрелвания. Изстрелванията стават все по-евтини и благодарение на това вече можем да си представяме космическия туризъм като нещо, което ще се случи, в късните наши години, ако добре се грижим за здравето си“.

В момента се получава един съобразен Ренесанс на космическата наука, убеден е Любомир Бабуров:

„За първи път от близо половин век днес ние се връщаме на Луната, което, според мен, доста интересно. Тази година три апарата бяха изпратени към луната. Един е от Китай, другия - от Индия, а  третия от израелска компания, която беше стартъп. Първия апарат ще кацне в първите дни на 2019-а. За мен е наистина впечатляващо, че този тип амбиция, който е липсвал в последните почти 50 години, се завръща“.

Човешкото има нужда от такъв тип истории и мотивация, категоричен е Бабуров.

От събитията на Земята, Вълчанова отличи непотвърдените информации за модифициран геном в бебета – близначки, за които се твърди, че китайски учен е модифицирал така, че не се разболяват от СПИН на по-късен етап от живота си. Бабуров има „силен скепсис“ от морална гледна, но определи събитието като „ключово за бъдещето на човечеството“, тъй като технологията вече съществува.

„Това, което всъщност виждаме в момента, е така нареченото редактиране на зародишната линия, което предполага, че тези промени след това ще продължат и в следващите поколения на тези деца. Всъщност там идва моментът, в който нямаше никаква сигурност за това какво предполага развитието на човечеството оттук нататък и се раждат серия утопични или антиутопични сценарии“, обобщи Вълчанова.

И двамата са категорични, че годината би била непълна без откриването на Вомбатите - семейство средноголеми торбести животни от клас „Бозайници“ с кубични изпражнения. Те не са генно модифицирани.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32