Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 25,5 милиона лева в подкрепа на деца са събрани за 12 години от "Българската Коледа"

Снимка: БГНЕС

Повече от 25 милиона и 500 хиляди лева е събрала инициативата "Българската Коледа" от 2003-та година досега. Това стана ясно на традиционния за 25 декември концерт "Българската Коледа", който се проведе снощи в Народния театър. Тази година насловът е "Да помогнем на децата в реанимация".

Със средствата, събрани от началото на Българската Коледа до момента, са подпомогнати близо 2 300 деца и е закупена медицинска апаратура за 210 лечебни заведения в цялата страна. Фокусът на тазгодишното издание на благородната инициатива е поставен върху децата в критично здравословно състояние, причинено от инциденти, тежки заболявания, пред или следоперативни интервенции, или от рискови раждания.

На всички тях може да бъде помогнато, като изпратим sms на номер 1117 или се обадим на 09001117.

На видеостена бяха показани детски интензивни отделения в София, Пловдив и Варна, а лекарите от отделенията посочиха от каква апаратура имат нужда. По време на концерта бяха разказани и няколко истории на деца със сериозни здравословни проблеми, които се лекуват в различни болници в страната.

В програмата участваха много актьори, музикални изпълнители и журналисти. Специални видеообръщения към хората в Народния театър и към зрителите пред телевизионните екрани отправиха българи в чужбина и Негово Светейшество Патриарх Неофит. Събитието уважиха президентите Росен Плевнелиев и Петър Стоянов.

Загубих моето дете преди много години, но болката още не си е отишла. Тогава имах чувството, че само на мен ми се случва това. Сега знам, че и други семейства преминават през този ад. каза актьорът Любо Нейков.

13-тият благотворителен концерт "Българската Коледа" завърши с "Хубава си, моя горо" в изпълнение на детска вокална група "Бон-бон" и група "ЛаТиДа", което изправи публиката в театъра на крака. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!