Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българска гъдулка, китайско ерху и иранско каманче в най-новия албум на "Арифа"

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Красотата в музиката на холандската група "Арифа" идва от необяснимата творческа химия, която се случва между четиримата членове. За посветените слушатели в етно-джаза това не са непознати имена - Алекс Симо (кларинет) от Румъния, Михалис Колевас (тарху) от Гърция, германецът Франц фон Чоси (пиано) и Шахин Дуринг (перкусии), който е с турско-холандска история. Произходът им до голяма степен определя разнообразието в музиката, а в това число и инструментариума. Четиримата се срещат в Амстердам като възпитаници на консерваторията там. Традиционни балкански звуци, джаз и класическа музика са основните елементи, които оформят облика на „Арифа”. През 2010 година излиза първият албум на групата със заглавие „Отвъд Вавилон”. Две години по-късно се появява и „Анадолска алхимия”. 

„Арифа и гласове от Изтока” - в изследване на нова територия...

Основна заслуга за откритията в този албум имат гост-солистите. Характерът на музиката е оформен от трите уникални дами от Китай, Иран и България, поклоннички на традиционни струнни инструменти, също така и певици. Това са Мънг Шаушу, която свири на ерху, изпълнителката на кaманче - Няуша Баримани и Ваня Вълкова, която в този албум е повече певица, отколкото инструменталист-гъдулар. Компакдискът съдържа запис от концерт в зала "Бим Хаус", Амстердам, състоял се на 21 февруари 2014 г.

В предаването "Срещи в 7/8" от 8 януари разговарям с Ваня Вълкова и звучат пиеси от албума „Арифа и гласове от Изтока”. Приятно слушане!Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 11 юни със Светлана Вълкова

100 години Варненски драматичен театър: ерата Стоян Камбарев „В паралелни светове” – ретроспективна изложба на Тодор Игнатов – художникът на Театъра "Косачи" във Варненския куклен театър - вечният кръговрат на живота "Шибил" - кино на сетивата търси духа на Йовков Как се става зограф? – Росен Германов с изложба икони С „Карузо Гала” започва „Опера в..

публикувано на 11.06.21 в 13:25
Аспарухов мост

НОВИЯТ ДЕН на 11 юни с Мариела Димитрова

Какво се случва около Трета буна на Алея първа във Варна, където има премахване на растителност и строителна техника? Репортаж по сигнал на наш слушател в 8.15 часа. И по още един сигнал в 8.20 часа - оказва се, че мнозина варненци плащат за синя зона в курорта „Св.Св.Константин и Елена” като изпращат есемес до синята зона във Варна, а..

публикувано на 11.06.21 в 06:29

"На светло" на 10 юни 2021 г. със Сияна Спиридонова

Проследяваме хронологичния обзор на инцидента от вчера. Подробности за операцията по търсене и спасяване на пилота на МИГ-29. Следим и провеждащия се край Варна национален семинар на тема "Осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд". Писателят Бойко Беленски ще представи двата си исторически романа - „Да каже нявга народът”,..

публикувано на 10.06.21 в 13:55
Chart

#636 ТОП 20 (11.06.2021-18.06.2021)

публикувано на 10.06.21 в 08:53

НОВИЯТ ДЕН на 10 юни с Иван Барбов

Навръх Спасовден, на който празнуват хлебопроизводителите и сладкарите ще ви заведем до Вълчи дол във фурната на Димчо и Даниела Димови, които са отдали живота си на благородната професия. За безопасните условия на труд в пандемичните времена – разговор с Валентина Милева, ръководител на Издателство „Труд и право“. След 9.00 часа..

публикувано на 10.06.21 в 05:56
Стара Варна

НА СВЕТЛО на 9 юни с Валерия Василева

Държавен архив – Варна отбелязва Международния ден на архивите с традиционните награди за приятели на архива, дарители и редовни читатели. Приемът след основно образование в Професионалната техническа гимназия - Варна, чиито ученици са абсолютни победители с първо, второ и трето място на 37-а Национална олимпиада по техническо..

публикувано на 09.06.21 в 12:43

"Море и бряг" с Валери Великов, на 9 юни

Българската морска камара поиска от правителството моряците да бъдат признати за ключови работници. "Tъй като досега не получихме подкрепа от предходното правителство, се обърнахме към министър-председателя, г-н Стефан Янев, от когото поискахме съдействие да бъдат признати моряците и други морски специалисти като ключови работници. Независимо,..

публикувано на 09.06.21 в 08:30