Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За возенето и извозените

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Столичната община отново роди гениална идея и се кани да си я гласува, за да я превърне в наредба - да повиши цената на билетчето за градския транспорт от лев на лев и 60 стотинки. Както можеше да се очаква, гражданството посрещна идеята със сдържан възторг, а чиновниците ни засипаха с обяснения, които ни докараха комплекс за малоумие.
Как иначе, освен като олигофрен, може да се почувства човек, когато му кажат, че едно пътуване в София всъщност струвало лев и 64 стотинки, но въпреки това предприятието връзвало двата края и дори имало известна печалба? Значи и при левче за билет не губят, но им вижда малко на лакомниците!
Когато цените на горивата растяха, ни казаха, че такива са пазарните реалности и няма друг изход от положението. От есента цените на горивата намаляват, но на билетите се налага да бъдат вдигнати. Защо така? Ами така. Като с хляба - независимо дали реколтата е добра или лоша, цената в най-добрия случай остава същата и трябва да черпим, ако не се повишава. И ни натриват носа, че нищо не сме разбирали от пазарна икономика.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!