Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли друг изход?

Снимка: БГНЕС

Жители на софийския квартал „Лагера” обявиха, че са решили да се организират и да не допускат по улиците му каруците, които си щъкат напред-назад въпреки забраните. За целта групи от доброволци щели да пазят квартала и видят ли возило с една конска сила, щели да го разпрягат.
Като прочетох тези неща, първо си помислих, че и в София се повтаря драмата с ловците на мигранти - имат ли право, на какво имат право, могат ли на своя глава да вършат каквото искат, какво ще каже Хелзинкският комитет, как ще погледне на нас Европа и тъй нататък.
Има време, самоуспокоих се, ще се обадят, ще ни се скарат и ще ни напомнят, че конските каруци, както и тридневните сватби на 10-годишни момиченца са културна традиция в някои общности, затова не бива да ги ограничаваме. Разбира се, няма да обяснят защо въпросните традиции изключват спазването на законите на държавата, в която обитават споменатите общности.
Така е, напомни ми колегата Бежански - обаче добре, ще спрат каруците, но като бъдат лишени от някой лев, каруцарите утре ще се върнат пеша не само в „Лагера” и не само в софийските квартали, пък я мазе ще разбият, я магазинче ще опразнят, я нещо от колите на улицата ще паланджосат. Докато сега, вярно, създават известни неудобства, но поне нещо работят, не крадат.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!