Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великденско послание на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

митрополит Йоан
Снимка: БГНЕС

Всички вас, драги отци, братя и сестри, монашeстващи, чеда на Варненска и Великопреславска епархия, сърдечно поздравяваме с великия, светозарен, радостен празник на Свeтата Пасха.

Христос возкресе!

Господ ни сподоби да преминем попрището на светата Четиридесетница и Страсната седмица, да нахраним своите души, своят разум, своите чувства с велики духовни и благодатни действия, богослужения, които в течение на целия пост реално ни поддържаха духовно, и накрая, да посрещнем радостно празника на Христовото Възкресение.

Нека тази радост във Възкръсналия Спасител да не напуска нашите сърца, нека тя да ни помага в тежките моменти на живота, когато ни се струва, че се спускат над нас най-тежките обстоятелства, когато считаме, че няма изход и че всичко е разрушено, и няма надежда. Нека радостта във Възкръстналия Христос да посети нашите сърца и разум и да ни помогне да намерим победата над тези трудни обстоятелства в живота, подобно на това, както във Възкресението Христово е дадена на нас победа над смъртта и тъмните сили на злото.

Иисус започна Своята проповед със словото за любовта; целият Му земен живот бе служение на любовта, върховният момент на Неговото служение беше изкупителната жертва на любовта.

Ние пеем прекрасното пасхално песнопение: „Ден на възкресението е, да се просветим от тържеството, взаимно да се прегърнем. Да речем: братя! и на тия, които ни ненавиждат всичко да простим с Възкресението“. Да се прегърнем с братска любов – това е истинското празнуване на Великден.

Нашият стремеж към Бога не е лесен. Той е стремеж към надчовешкото, той е стремеж себе си да надвием, да се приобщим с Божествения Дух и да станем такива, каквито с човешки сили не можем да станем. Ето какво значи да се открият за нас дверите на Пасхата Господня, за да влезем в тържеството на Свещения празник. Тогава и ние ще бъдем синове на Възкресението.

Радостта е постоянната награда на тия, които следват Божия закон. Това и великият Аапостол открива със следните думи: „С вътрешния си човек намирам услада в закона Божий“ /Рим. VII:22/.

Пасхата Христова – това е празник на победата и празник на свободата. С такива чувства възприемаме този свят ден и приемаме решението, според мярката на своите сили да поемем към среща с Възкръсналия Спасител, да отидем към свободата в Христос, чрез тези двери, които Той за нас е открил, като е вършел дела на милосърдие и правда, помагал на всички тези, които се нуждаят от помощ, съдействал на мира, справедливостта и любовта в човешкия род.

На всички от сърце молитстваме: бъдете синове и дъщери на Възкресението и радостта ви да бъде светла и пълна.

Воистину воскресе Христос! Амин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тома Белев: За 17 години в огромна част от населените места на воден режим в България не е променено нищо

Според официалната статистика, над 300 населени места в България или около 200 хиляди души са в режим на водата. По неофициални данни, тези места са три пъти повече. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ Тома Белев от „Зелено движение“. По думите му, големият проблем в България не е липсата на вода в земеделието, а изцяло..

публикувано на 20.07.24 в 14:15

1/3 от валидаторите в "Градски транспорт" Варна не работят, фирмата която ги е поставила иска още средства чрез анекс към договора

За изграждането на билетната система на „Градски транспорт“ Варна са били изразходвани 8 милиона лева. Поддръжката пък струва 9 милиона за три години. Данните изнесе общинският съветник от ПП/ДБ Михаил Луков, който е и член ПК „Транспорт“. По думите му, тези девет милиона лева през последните години са изхарчени предсрочно и фирмата "Балистик..

публикувано на 20.07.24 в 13:44

Тестове за грамотност по български език в Морската градина

Летният правописен маратон от инициативата "Бъди грамотен", се провежда за пореден път във  Варна. До сцена "Раковина" жителите и гостите на морската столица  имат възможността да проверят знанията си по български език и да получат безплатни правописни консултации.  Организаторите от Академика БГ са подготвили тестове в три възрастови групи, а за..

публикувано на 20.07.24 в 12:54

32 градуса по обед във Варна

Варна е най-топлата точка край морето в съботния ден. Това показват данните на синоптиците, подадени от метеостанциите по места. В 12 часа в морската столица са измерени 32 градуса, в Бургас, Ахтопол и носовете Калиакра и Емине 30 градуса, 29 в Шабла. Най-топло във вътрешността на Източна България е в Русе и Карнобат, където са регистрирани 34 градуса,..

публикувано на 20.07.24 в 12:45

Протестиращи в Евксиноград: Искаме крайни срокове на ремонтите

До края на месец септември пътните настилки в местността Евксиноград трябва да бъдат възстановени, след провежданите ВиК-ремонти. Водното дружество ще ги възстанови във вида преди дейностите и с гаранция осем години . Това каза днес заместник-кметът по инфраструктурата на община Варна Пламен Китипов по време на протеста на живеещите там..

публикувано на 20.07.24 в 12:24
тродос кипър

Днес е 50-ата годишнина от турската военна намеса в Кипър; Ердоган и Мицотакис пристигат на острова

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точният час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната. 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция.  За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата..

публикувано на 20.07.24 в 11:46

Илинден е - морето взема жертви

За християните днес е е дин от големите летни празници. Българската православна църква почита Св. пророк Илия. Според житието на светеца 900 години преди идването на Христос той предрекъл събитието. Единствен от всички светии неговия живот на земята не свършва със смърт. Църковният празник е наречен от народа Илинден. Според..

публикувано на 20.07.24 в 11:23