Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НИМ показва за първи път короната на цариците от Второто българско царство

Снимка: БТА
Копие на короната на българските царици от Второто българско царство беше представено в Националния исторически музей. Бижуто, символ на държавността, е копие на истинската корона, носена в периода между 1204 и 1395 от цариците Ирина, Теодора, Мария.

Короната е подарена на българския цар Калоян през 1204 година от папа Инокентий Трети и вероятно е носена от всички български владетели, обясни директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. Той уточни, че копието на короната има стойността на оригинала, тъй като според българското законодателство, за оригинал се считат първите три копия на даден предмет, когато те са изработени от същите материали и са със същите размери.

Общо пет човека са участвали в изработката на короната, отнела година, обясни професор Божидар Димитров и допълни:

Всяка държава има материализирани символи, които тя смята, че крепят националната индентичност, явяват се символ, в случая короната - на държавност. Освен мой професионален дълг е и отечествен дълг да възстановя това, което мога - Голямата базилика, например и короните на българските царе.


Короната от злато, перли и полускъпоценни камъни може да бъде видяна в Слънчевата зала на Националния исторически музей.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!