Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горна Оряховица - история, предания, легенди...

БНР Новини
Историческият музей предлага на посетителите богата експозиция, свързана с миналото на Горна Оряховица



В рубриката ни "Компас" днес ще отидем в Горна Оряховица.
Разположен по поречието на река Янтра и в непосредствена близост до областния център Велико Търново, градът предоставя различни възможности за туризъм. Въпреки че все още туристите преминават почти транзитно през Горна Оряховица, потенциалът за развитие на туризма е много добър. Районът е богат на културно-исторически паметници, на природни забележителности, а не на последно място славата на Горна Оряховица се пренася и чрез горнооряховския суджук, който вече е "защитена марка" на местните производители.

Смята се, че селището около днешния град Горна Оряховица възниква с построяването на крепостта "Ряховец", от която е трябвало да бъде защитаван пътят, тръгващ от римския град Никополис ад Иструм - (на 14 км северно от днешна Горна Оряховица) към Августа Траяна (днешна Стара Загора).

След идването на славяните и прабългарите и образуването на българската държава в района на крепостта възниква селище. В периода XII - XIV век крепостта се обособява като важен отбранителен център за охрана на намиращия се само на 6 км Търновград. Крепостта "Ряховец" е превзета и унищожена по времето на Втория кръстоносен поход през 1444-та. След това останалото население се премества в територията, където израства и съвременният град.

Красимир Мартинов разказва повече за историческото минало на Горна Оряховица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!