Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоящи събития на 7 септември 2016 г.

Снимка: Радио Варна

Двата български ветрохода „Роял Хелена“ и „Калиакра“ ще отлепят заедно от пристана на Морска гара във Варна на 7 септември в 8 часа и 8 минути. Те заминават за Констанца, Румъния, откъдето ще бъде даден стартът на международната черноморска регата Тол Шипс 2016, съобщиха организаторите. Младият капитан Стоил Миховски ще поведе екипажа на баркентината „Роял Хелена“ в нейното трето участие в Тол Шипс-регатите. През 2013 г. екипажът и практикантите постигнаха две втори места в клас А на Средиземноморската Ликамобайл Тол Шипс Регата и станаха трети в генералното класиране. През 2014-та ветроходът донесе на България общо 5 награди - сред тях - забележителното постижение първо място в клас А в етапа Сочи-Констанца, където изпревари най-големите и бързи ветроходи в света. Баркентината „Калиакра“ е първият български ветроход, който плава вече 32 години. Прекосявал е Атлантическия океан и има множество участия и награди от международни регати. На борда му са се качвали световни лидери и короновани особи, стажували са стотици бъдещи български капитани. За трети път най-значимото събитие за големите ветроходи - регатата Тол Шипс, ще се проведе в Черно море и Варна ще е неговият финал. Стартът ще бъде даден на 8 септември в Констанца, ветроходите ще преминат през Новоросийск и Сочи в Русия и ще финишират във Варна - между 1-ви и 4-ти октомври.

Извънредна сесия на общинския съвет във Варна ще се състои днес. Началото е в 10.00 часа. Проектът за дневен ред съдържа само една точка – даване на съгласие за предоставяне на част от имот публична държавна собственост във Виница за безвъзмездно управление в полза на общината. 

Бившите миньорите от мина Черно море ще блокират пътя Бургас - Слънчев бряг в знак на протест срещу собственика Ковачки. Поводът е, че дължимите обезщетенията на работниците са забавени с месеци и все още няма яснота дали ще бъдат изобщо някога изплатени. Блокадата трябва да започне в този час часа пред рудника, точно след ж.п. прелеза по пътя за село Лъка. След това миньорите ще се преместят на основния път и ще блокират отсечката Бургас- Сарафово по пътя за Слънчев бряг. Припомняме, че миньори от фалиралата мина „Черно море“ са на път да загубят жилищата си, съобщиха самите те. Миньорските семейства живеят във ведомствени общежития, които сега са обявени за публична продажба от НАП заради задължения на фирмата.

Бургазлии  от днес могат да зареждат със средства новите електронни карти и да ги ползват като разплащателно средство в градския транспорт. Това може да стане в 4 пункта -  в Транспортна къща на улица "Александровска"106, Автогара Юг, Терминал "Меден рудник" и Автогара Запад. В първите дни след въвеждането на електронната система за таксуване, ще има  специални асистенти, които ще информират гражданите и ще им помагат да се адаптират към новостите. Те ще бъдат разположени на най-използваните спирки в града. Асистентите ще бъдат облечени със специални жилетки, за да бъдат разпознавани  лесно. Докато всичко тръгне гладко и бургазлии свикнат с новата система, се запазва възможността да си купи хартиено билетче от 1 лв. в самия  автобус.

В Добрич кулминацията на проявите, посветени на 100-годишнината от Добричката епопея, ще е на 7 септември. Тържествата започват в 9 ч. на Военното гробище-музей със заупокойна панихида и военен ритуал с участието на Военноморските сили на Република България. В 11 и 30-сет на площад „Свобода” ще бъде открита изложба „Добруджа 1916-1918 г.” В 12 ч. в градинката до зала „Добрич” ще бъде открит Паметникът на генерал Иван Колев и загиналите за освобождението на Добрич през 1916 г. Мемориалът е израз на признателността на добруджанци към подвига на генерал Колев, който със своята конна дивизия през септември 1916 г. оказва решаваща роля за освобождението на града след тридневни ожесточени боеве.Очаква се гост на официалното откриване на паметника да е министър-председателят Бойко Борисов. В 17 ч. пред Кръст-паметника на загиналите в добричката епопея, пред паметника на генерал Иван Колев и паметните плочи на генерал Тодор Кантарджиев и полк. Борис Дрангов деца ще четат художествени текстове за героите на Добричката епопея. В 17 и 30-сет в дома-паметник „Йордан Йовков” ще бъде представена книгата „Те загинаха за Добруджа” на Радослав Симеонов и Петър Бойчев. Изданието е своеобразен поименен регистър, в който са обхванати имената на 15 500 български войници и офицери, загинали на Добруджанския фронт преди 100 години.

Предстои да излезе от печат сборникът „Те загинаха за Добруджа”, който представлява своеобразен поименен регистър на българските войници и офицери, загинали на Добруджанския фронт през Първата световна война. Съставители на сборника са усторикът Радослав Симеонов – уредник във Военното гробище-музей в Добрич, и Петър бойчев – директор на Историческия музей в Тутракан. Изданието се подготвя по повод  100 години от Първата световна война и от Добричката епопея, поясни Радослав Симеонов. По неговите думи, това е първото по рода си изследване на броя на загиналите на Добруджанския фронт през 1916-1918 г. В сборника са описани имената на 15 500 войници и офицери от всички краища на България, включително и от територии, които вече не са в пределите на България, като Западните покрайнини, например.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възстановяването на полезащитните пояси в Добруджа е задължително

4116 лева излиза създаването на 1 декар нов полезащитен пояс. В сумата влиза раздробяване на остатъците от сечта, фрезоване с шредер, почвоподготовка, закупуване на фиданки, залесяване, отглеждане и мн.др. В същото време приходите от дървесина от същата площ са средно 926,40 лева при ясена и 489,22 лева при акацията. Данните бяха изнесени от..

публикувано на 19.10.24 в 10:29

Седмица преди изборите за 51-во НС, във Варна беше подпален партиен офис

Във Варна изгоря офис на една политическите партии, участващи в предстоящия вот на 27 октомври.От пожарната съобщиха, че при случилото се няма пострадали, както и че сградата, в която се е намирало помещението - е опушена. Офисът е изгорял напълно, след като към 4 часа тази сутрин в него е било хвърлено запалително устройство - най-вероятно..

публикувано на 19.10.24 в 10:21
язовир

Министерството на околната среда и водите потвърди ограничаването на водата от яз. "Камчия" за Варна

Изменен е графикът за разпределение на водния ресурс в язовир „Камчия“ за октомври, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). От там уточниха, че количествата са коригирани според потребностите, декларирани от дружествата за водоснабдяване и канализация (ВиК).Във връзка с притеснителното състояние на язовир „Камчия“ в..

публикувано на 19.10.24 в 08:36

Времето днес- отново слънчево и отново студено

И днес ще преобладава слънчево, но студено време. Във вътрешността вятърът ще е много слаб, по крайбрежието умерен от север-северозапад, следобед над целия район слаб до умерен от североизток. Във вътрешността на района на места ще се образуват слани! Максимални температури между 12° и 17°. За Варна, максимална 15°. Вълнение на морето 2-3 бала,..

публикувано на 19.10.24 в 08:20
Снимката е илюстративна.

17 секции във Варна подходящи за хора с увреждания на изборите за районни кметове

17 секции във Варна са подходящи за гласуване на избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването. Секциите се намират на територията на районите „Приморски“ и „Одесос“, където на 20 октомври ще се проведат частични избори за районни кметове.  Адресите на секциите са следните: За район „Одесос“: 001 НУИ "Добри Христов", ул. "Стефан..

публикувано на 18.10.24 в 19:05
архив

В неделя избираме районни кметове в "Одесос" и "Приморски"

Частични местни избори ще се проведат в неделя в двата големи района на Варна  -  "Одесос" и "Приморски". Над 200 000 души са имащите право на глас. Те могат да гласуват в 201 секции, машинен вот ще има в 198 от тях, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Велин Жеков.  Секциите в район "Одесос" са 86, в "Приморски" - 115.  8 са..

публикувано на 18.10.24 в 17:42

Понеделник е неучебен ден в 27 училища в „Приморски“ и „Одесос“ заради изборите за районен кмет

Във връзка с провеждането на частични избори за кметове на варненските райони „Одесос“ и „Приморски“ (на 20 октомври 2024 г., неделя) кметът Благомир Коцев обяви 21 октомври 2024 г. (понеделник) за неучебен ден в 27 варненски училища в двата района. Заповедта важи само за училищата, в които ще се помещават избирателни секции в деня на частичните избори..

публикувано на 18.10.24 в 17:20