Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинираната за „Грами” Добринка Табакова представя "Бестселъри"

Добринка Табакова в студиото на Радио Пловдив
Снимка: Радио Пловдив

Акцент в тазгодишното издание на международния фестивал „Дните на музиката в Балабановата къща“ е концертът „Бестселърите на Добринка Табакова“. Той ще се състои утре, 8 октомври, от 11.30 ч. на сцената на Дома на културата.

Композиторът Добринка Табакова е родена в Пловдив, но от 11-годишна живее и работи в Лондон. Тя е изключителен творец и гражданин на света – така я представи накратко артистичният директор на международния фестивал Мила Павлова.

От близо 5 години готвим този сборен концерт от мои произведения. Пловдивчани ще могат да чуят и част от албума, с който бях номинирана за награда „Грами“ през 2014 г., каза Добринка Табакова.

Тя разказа и за изключителната чест да композира Кантатата по повод 400-та годишнина от смъртта на Шекспир, прозвучала на 23 април т.г. в катедралата на градчето Стратфорд-он-Ейвън, където е погребан великият бард.

СнимкаВ неделя, 9 октомври, предстои още един вълнуващ концерт под мотото „Панчо Владигеров – незабравимият“ на сцената на Балабановата къща. За концерта ще гостуват специално внуците на великия композитор Александър и Константин Владигерови, както и Ружа Семова (пиано) и Теодора Късметска – Сороков (цигулка), каза още артистичният директор на феста Мила Павлова.

Тазгодишното издание на „Дните на музиката в Балабановата къща“ ще завърши нетрадиционно на 30 октомври. За първи път ще видим музикалния филм „Да обичаш Кармен“ на журналиста Найо Тицин. Пловдивската му премиера ще бъде в кино „Лъки синема“, допълни Мила Павлова.

Международният фестивал, който има вече 7 издания, и тази година показа изключителни изпълнения на световно известни български творци, каза зам.-кметът по култура и туризъм Амелия Гешева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!