Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

България е шеста в списъка на най-желаните места за втори дом

България влезе в топ 10 на най-желаните места за покупка на втори дом, пише СТАНДАРТ. Страната ни се изкачва с 10 позиции нагоре в класацията на онлайн изданието TheMoveChannel.com за най-желаните дестинации за покупка на ваканционни имоти от британците. Така заема 6-та позиция за септември с 2,2% от запитванията за покупка на имот, осъществени през портала. Основната причина за засилването на интереса към страната ни най-вероятно са по-ниските цени на ваканционните имоти в България спрямо другите страни в Европа, след като обменният курс на британската лира се срина след вота за Brexit през юни. Въпреки по-неизгодния обменен курс на британския паунд основните южноевропейски пазари остават най-предпочитани за инвестиция във втори дом. Лидер в класацията остава САЩ, а второто и третото място са за Испания и Португалия. Топ 5 се допълва от Италия и Дубай, а в топ 10 попадат още Германия, Бразилия, Франция и Индия.

Виж повече

Всяко второ жилище, обявено за продажба в София, чака купувач над половин година, пише МОНИТОР, цитирайки изчисленията на столичните брокери. Тенденцията се очертава от началото на лятото. Около 26% от продавачите чакат и над година. Според посредници продавачите са с по-малко предимства на пазара, защото новоизградените апартаменти са сериозна конкуренция за тях. Други обаче са на противоположно мнение, като твърдят, че все още има стабилен интерес и към старото строителство, където се плаща за реална площ, а освен това и звукоизолацията била по-добра в панелките, отколкото в някои от новите апартаменти.

СТАНДАРТ информира за започналото изграждане на нов православен храм в село Изгрев, където чудотворна икона на свети Иван Рилски ще пази хората. Храмът вече започва да "изгрява" над селището ни. Това споделиха жители на благоевградското с. Изгрев след празничния водосвет и символичната първа копка, които направи Неврокопският митрополит Серафим.

Имаме радостта от началото на изграждането на православен храм. Да се благослови трудът на всички. Църквата е високо над къщите. Тя ще се вижда отвсякъде, а камбаните ще се чуват от всички. Нека е като запален светилник, който стои на върха на планината. В светлината му да гледат всички, защото това е Христовата светлина, каза в словото си митрополит Серафим. Той призова миряните в Изгрев да дадат своята лепта и своя труд от любов и сърце за бързото построяване на храма.

СЕГА отделя страница за триумфа на филма "Уверени жени" на режисьорката и сценаристката Кели Райкарт като най-добър филм на 60-ия кинофестивал в Лондон, организиран от Британския филмов институт. "Уверени жени" спечели наградата с мотива, че представлява безупречно изследване на живота на три много различни жени в щата Монтана и едновременно с това е вдъхновяващ, изобретателен и оригинален. Филмът проследява трогателната и хуманна история за изолацията, отчаянието и самотата на главните героини в малко градче в Америка. Край Темза в юбилейния кинофорум в 14 кинотеатъра бяха показани 245 филма от 74 страни. Сред гостите бяха звезди като Сигърни Уивър, Кейси Афлек, Лиъм Нийсън, Никол Кидман, Шон Макалистър, Майкъл Фасбендер и много други.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!