Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

„Лекуват под един покрив децата с хронични болести”, съобщава в заглавие 24 ЧАСА. За първи път ще има експертни центрове за комплексна грижа, където тези деца ще получават всички грижи - от диагностиката до рехабилитацията, обучението на родителите и социалните услуги под един покрив. Включени са и дефицитните дългосрочни грижи след края на активното лечение в болница. Тези места липсваха до момента, а сега се въвеждат чрез новия медицински стандарт по педиатрия, публикуван за обществено обсъждане от здравното министерство.
Виж повече

СТАНДАРТ акцентира върху професионалното ориентиране на младежите и промяната в търсенето на специализирани кадри. Пращайте децата да учат за шлосери и заварчици вместо в езикови гимназии, съветват от компаниите за подбиране на персонал. Вече не инженерите, а квалифицираните работници са най-търсени от работодателите. Данните са от проучване на ManpowerGroup, направено сред 621 фирми от България. На трето място сред най-търсената работна ръка се нареждат шофьорите, които преди година са заемали 6-а позиция. Те са следвани от работници в ресторантьорството и хотелиерството, лекари и други здравни професионалисти, мениджъри, оператори на машини, счетоводители и финансисти. ИТ специалистите вече са паднали на 10-о място. Тази година 62% от мениджърите са имали проблем да намерят кадри, докато преди година делът им е бил 50%. Всеки десети обаче отказва работа заради ниска заплата.

Виж повече

СЕГА отбелязва, че Националният осигурителен институт планира рекорден приход от вноски за пенсия за 2017 г. Дефицитът намалява с над 300 млн. лв. заради увеличението на осигуровките и затягането Решението за увеличаване с 1 пункт на вноската за пенсия и продължаващата пенсионна реформа ще донесат рекорден ръст за последните 8 години в приходите на НОИ. Дефицитът в държавното обществено осигуряване ще намалее с над 300 млн. лв., а заради по-трудното пенсиониране разходите за пенсии ще се увеличат само с 200 млн. лв. Въвежда се обаче нов вид плащане - майките, които се върнат на работа, преди детето да навърши една година, ще получават до първия му рожден ден половината от високоплатеното майчинство.

ТРУД извежда като водеща тема проучване, според което посрещането на Нова година в хотел в България ще ни струва с 40% по-скъпо отколкото миналата година. Офертите за три нощувки в хотел с 4 или 5 звезди за празничните дни стигат 1400 лева за двойна стая, докато миналата година са били по 1000 лева. Или 230 лв. ще плати човек на ден, като в цената влиза закуска и вечеря. Увеличение има и при хотелите от по-нисък клас. Три нощувки в двойна стая ще ви струват 900-1000 лв. при 700 лв. през 2015 г.

Виж повече

МОНИТОР разказва подробно за двама български учени, допълнили Менделеевата таблица с нови химически елементи. Това са инженер Стойчо Илиев и Румяна Калпакчиева от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН. И двамата вече са починали.

Българите имат принос в откриването на не само три-четири елемента, а на повече от пет, коментира пред изданието доц. Димитър Тонев – директор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН:

Калпакчиева работеше по избора на подходящи експерименти и реакции, за да се синтезират нови елементи. Стойчо Илиев пък, който беше инженер, разработваше цялата електроника, както тази, чрез която се натрупваха данни, така и тази за детекторите и азота.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!