Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени наредбата, с която от 1 ноември всяка болница беше задължена да взема пръстови отпечатъци от пациентите си, съобщава на челно място МОНИТОР. Според магистратите тя е нищожна, защото реално е дописала закона, което е абсолютно недопустимо според нормативната уредба на страната. Освен това противоречи на европейски регламент, според който трябва системите да са така изградени, че да е възможно данните да се обменят между страните-членки. Решението е по жалба на една от пациентските организация в страната, като предстои произнасяне на втората инстанция – петчленен състав на ВАС. До неговото решение обаче съдът спира изпълнението на наредбата.

Виж повече

Вдигат пенсиите с 3% - малко повече от предвиденото, изчислява 24 ЧАСА. Минималната ще стигне 85 евро, средната нараства на 349 лв. Такава промяна в закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване подготвят депутати от управляващите. Ако бъде приета, тя ще донесе средно увеличение с над 10 лв. на пенсиите спрямо сегашното им ниво. По този начин трябвало да бъдат туширани и откровено популистки предложения като увеличение на минималната пенсия на 300 лв., както иска Патриотичният фронт.

Виж повече

От 2017 г. да се почива само на официалните празници, да няма сливане на почивни дни и отработване, пише СЕГА. Ако празникът се пада в събота или неделя, да се почива и в понеделник. Тези промени в Кодекса на труда предлагат от социалното министерство с идеята да се прекрати практиката за сливане на почивни дни. Все пак възможността Министерският съвет да обявява за почивни дни по своя преценка и други дни, тоест да слива празници, остава, но тя ще се използва само при изключителни случаи, обясниха от социалното ведомство. В законопроекта пише, че той влиза в сила от януари, но съдбата му вероятно ще е в ръцете на следващото правителство, тъй като в момента тече 14-дневният срок за обществено обсъждане. Не е сигурно и дали парламентът ще разгледа проекта.

Виж повече

Похарчили сме повече за почивка през лятото, извежда в заглавие ТРУД. 81,3% от българите са пътували само в страната, а 13,3% - само в чужбина. 1,51 млн. българи са пътували през третото тримесечие на 2016 г. Средният разход на човек за ваканция в чужбина е 750 лв. при 489 лв. преди година. Българите са похарчили почти двойно повече при пътуване в чужбина през трите летни месеци тази година спрямо миналата. Това показват данните на Националния статистически институт.

Виж повече

Българите предпочитат да организират сами почивката си, показва още статистиката. Като самостоятелни през третото тримесечие са били регистрирани 1,88 милиона пътувания, или 91,6% от общия брой. Преобладава делът и на почивките без резервация. В страната така пътуват 94,2% от българите, а в чужбина – 76,5%. Делът на личните пътувания, организирани чрез туристическа агенция или туроператор, в чужбина е 23,5%, а у нас – 5,8%.

СТАНДАРТ отразява представянето на 10-годишната Лидия Ганева на детската Евровизия в Малта. Българката и песента й "Вълшебен ден" заеха девето място на детската Евровизия, която се проведе в Ла Валета, столицата на Малта. Лидия изпълни безупречно дори високите тонове, показа чудесна хореография и професионално поведение на сцената. Моралната победа за нашето момиче дойде от феновете, но тази година техният вот не оказва влияние върху класацията. Лидия спечели първо място в онлайн вота на зрителите в най-големия сайт за Евровизия - Wiwibloggs. След нея се наредиха представителите на Русия и Ирландия.

Съучениците на Лидия от "Виктор и Крикор Тютюнджиян" в Пловдив стискаха палци и пяха с нея, следейки на екран развитието на интригата в Малта. Сега Арменското училище се готви да посрещне момичето като победител. Вече е решено, че на талантливото дете ще бъде връчен почетният плакет на школото.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!