Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Само за 4 дни българите дариха над милион и половина лева на изпепеленото село Хитрино, информира СТАНДАРТ. По сметките на БЧК до вчера следобед имаше 1,4 млн. лева. Около 950 хиляди са от SMS-и, а другите са преведени по банков път и от онлайн дарения. По сметката на общината пък са постъпили около 140 000 лева. "Не съм очаквал такава солидарност от хората от цяла България", заяви кметът на Хитрино Нуридин Басри. Той обясни, че има преводи и по пет лева."Това показва, че хората дори да нямат са съпричастни", каза местният управник.

Отделно кабинетът отпусна 10 млн. лева за селото, а още 20 млн. лв. даде Еврокомисията. Общественият съвет в Хитрино вчера реши на първо време да даде по 1000 лв. на семействата, дали жертви при взрива на гарата, и по 500 лв. на ранените.

Виж повече

Само едно гласуване на НС ни дели от почивния 2 януари, научаваме от СЕГА. 2 януари ще е почивен ден, потвърдиха и на второ четене в комисията по труда депутатите с приемането на промените в Кодекса на труда. Остава все пак промените да се гласуват окончателно в зала, като това трябва да стане преди Коледната ваканция на Народното събрание, която започва от 23 декември. Според промените от 2017 г. ще се почива само в деня на официалния празник. Когато той се пада в събота или неделя ще се почива в понеделника след този уикенд. Ако празниците са в двата дни - например 25 и 26 декември са през уикенда - ще се почива и във вторник. Това няма да важи за празничните дни около Великден, където според Кодекса на труда се почива и в понеделник. Отпада отработването в събота. Кабинетът няма да може да слива празниците или да ги размества. Правителството обаче ще може да определя еднократно и допълнителни почивни дни извън 15-те дни на официални празници, посочени в Кодекса на труда.

Работодателите не са напълно доволни от промените. От АИКБ и от КРИБ заявиха, че е добре, че се премахват сливането и отработването. Според шефа на АИКБ Васил Велев обаче така се намаляват работните дни, което ще донесе загуби на държавата.

Виж повече

София проверява законни ли са "зимните градини" на заведенията, съобщава СЕГА. Неясни намерения за промени всяха напрежение сред ресторантьорите в София. Столичната община подготвя нов регламент за т.нар. "зимни градини", с които масово се заобикаля забраната за пушене на обществени места. Подобни пристройки превземат все по-голяма част от пешеходната зона на бул. "Витоша" например. Вчера собственици на заведения на известната улица се оплакаха пред Би Ти Ви, че не им са приети месечните вноски за тротоарно право. Те смятат, че общината възнамерява да ги премахне. От обясненията на главния архитект на София Здравко Здравков стана ясно, че районните администрации са отклонили наемите, тъй като не е ясно дали постройките са законни.

Виж повече

На 5-годишна възраст децата трябва да използват между 3000 и 4000 думи, обяснява пред МОНИТОР логопедът Десислава Ташкова. Един от основните фактори, който влияе върху развитието на детската реч, е състоянието на нервната система, наличието на слух и зрение в норма и, разбира се, средата, в която расте и бива възпитавано мъничето. Говорът му се развива под влиянието на речта на възрастните, на това, което чува и вижда, което му се чете и за което се информира. Без наличието на езикова среда развитието на речта на детето е немислима. Всичко обаче е строго индивидуално.

Кога обаче родителите имат основание за притеснение? Ако да речем детето е вече на три години и няма сформирани поне 10-15 думички, то е добре да се консултират със специалист. Това ще насочи родителите каква интервенция да предприемат вкъщи.

Виж повече

Безсъние, отпадналост, „свито сърце” са знацинте на депресията, сочи заглавие в ТРУД. „Ако сте със силно понижено настроение, нищо не ви е интересно, имате малко енергия и бързо се уморявате, може би страдате от депресия”, обяснява д-р Румяна Динолова от отдел „Психично здраве” на Центъра по обществено здраве. Когато всичко това продължи повече от две седмици, не отлагайте консултацията със специалист, съветват лекарите. Депресията влияе на мисленето, паметта и концентрацията. Близостта в семейството и в приятелския кръг, общуването са най-добрата превенция. Спортът, различните приятни дейности и хобита също могат да предпазят от депресия. Живейте с удоволствие, научете се да си почивате, да се оттърсвате от проблемите, да се равате на природата и приятелите, съветват специалистите.

За първи път в България пристигат виртуозите от клавирен квартет "Гершуин", които ще изнесат впечатляващ концерт на четири рояла. Събитието е продуцирано от НДК и е част от Новогодишния музикален фестивал, уточнява СЕГА. Андре Деспонд, Стефан Уърт, Миша Чанг и Бенджамин Енгъли са четиримата пианисти, спечелили с концертите си прозвището "Майстори на импровизацията". Програмата на квартета включва "Рапсодия в синьо" на Гершуин, както и известни произведения на П. И. Чайковски, Франц Шуберт, Рихард Вагнер, Исак Албенис, Сергей Прокофиев, Ърл Уайлд, Антонио Жобим, Фредерик Шопен и Леонард Бърнстейн. Билети се продават в мрежата на "Тикетпортал" и билетния център на НДК на цени от 20 до 50 лв.

Виж повече

900 изненадаха Райна Кабаиванска във вторник вечерта - навръх 81-ия й рожден ден, отразява СТАНДАРТ След третия, последен за годината спектакъл на "Турандот" с артисти от Школата на великата прима и НБУ, Кабаиванска беше посрещната на сцената с бурни аплодисменти. Публиката, нейните ученици, оркестърът и хорът на Софийската опера и балет изпяха "Многая лета".

Трите представления на "Турандот" предизвикаха възторга на публиката. Специално за тях в София пристигнаха млади таланти от Школата на Кабаиванска от Италия, Южна Корея, Испания, Китай, Сърбия и България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!