Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледен концерт организират ученици от Хуманитарната гимназия във Варна

Снимка: архив

Учениците от VI Г клас на Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ - Варна, с класен ръководител Дарина Докторова, канят своите учители, родители и гости на Коледен концерт.

Тази година концертната изява има свой сюжет - действието се развива на Бъдни вечер в дома на сплотено семейство, спазващо традициите за празника. Стопаните на къщата ще посрещнат група коледари, ще чуят техните песни и благословия. След това ще ги поканят да поседнат, за да могат всички да изслушат разнообразната програма, подготвена от учениците от класа и техните учители (Генчо Стоянов, Драгни Драгнев, Георги Мановски, Мартин Джунев, Емил Малинов, Милица Панайотова, Иванна Йорданова).

В празничната вечер ще звучат поп песни, инструментални изпълнения на гайди, тамбура, китари, пиано. Гостите ще се насладят на народните песни, поднесени им от учениците от класа по народно пеене на Росица Малчева. Учениците подготвят и атрактивно представяне на коледната песен „Jingle bells” в аранжимент за пиано на шест ръце.

В организацията на концерта активно ще участват и родителите. Те ще се погрижат за декора, пресъздаващ характерни елементи от бита на българина, както и за типичните ястия за трапезата на Бъдни вечер.

Спектакълът ще се проведе тази вечер от 18.00 часа в арт салон „Ракурси” на Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ - Варна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Chambao закриват BREEZE BY EXIT във Варна

Последният ден на фестивала "Varna Breeze" е запазен за испанската банда "Chambao". Те ще се качат на сцената под Пантеона в Морската градина във Варна в 21 часа и 20 минути. Песните на групата представляват приятна и отпускаща смесица от традиционни испански фламенко-ритми, електронна музика и джаз. Последната фестивална вечер ще започне в 19 часа,..

публикувано на 18.08.24 в 13:05

Фестивалът Varna BREEZE by EXIT продължава с безплатна програма до 18 август

Музикалният фестивал Varna BREEZE by EXIT продължава и тази вечер с пълна програма под Пантеона в Морската градина. Входът за всички изпълнения (с изключение на VIP секторите) е свободен. На по-малката сцена (Urban Stage) днес ще излязат любимците на варненската публика NDOE, FYRE, Явката ДЛГ, Madmatic, а след 22:30 ч. програмата ще продължи с..

публикувано на 16.08.24 в 17:57

Акордеонистът Димитър Стойков: Музикантите не се създават, те се раждат

Народният музикант Димитър Стойков, носител на множество награди като акордеонист, е един от носителите на званието "Почетен гражданин на Варна".  Той получава признанието за дългогодишната и богата творческа дейност, допринесла за обогатяване на фолклора в страната ни.  ОбС одобри шестимата нови почетни граждани на Варна Музикалното наследство..

публикувано на 15.08.24 в 16:35

Борислав Дряновски: За мен Варна е кауза!

Историкът и изследовател Борислав Дряновски е един от шестимата, удостоени със званието "Почетен гражданин на Варна". Дряновски получава признанието за цялостния му принос към историята на града и страната ни и по повод неговата 80-годишнина. Церемонията ще бъде тази вечер в Летния театър.  ОбС одобри шестимата нови почетни граждани на Варна..

публикувано на 15.08.24 в 15:28

„Феята от захарницата“ гостува във Варна

Авторът на поредицата за деца „Феята от захарницата“ – Катя Антонова, ще се срещне с малки и пораснали читатели във Варна на 24 август. Събитието ще се проведе от 11 часа в книжарницата във Фестивалния и конгресен център - Варна. То е част от традиционните гостувания на писателката в различни градове в страната. Входът е свободен и са поканени всички..

публикувано на 15.08.24 в 14:34

Миналото на Варна оживява в подкаст и печатно издание

В Деня на Варна, 15 август, започва излъчването на подкаста „Свидетелства от Варна“, а през ноември предстои и премиерата на печатно издание в 500 страници.  Поредицата събира 48 автентични спомени на четири поколения актьори, музиканти, художници, архитекти и организатори, оставили следа в живота на Варна. Интервютата са осъществени през 1993 -..

публикувано на 14.08.24 в 14:39

В края на август излиза новата книга на Георги Господинов

На 27 август излиза новата книга "Градинарят и смъртта" на Георги Георгиев, съобщи самият той в профила си във Фейсбук.  "Макар че всичките ми книга са лични, тази май е най-личната след „Естествен роман“. Надявам се сама да намери пътя до следобедите на своите читатели", подчерта Господинов.  "Баща ми беше градинар. Сега е градина...

публикувано на 09.08.24 в 13:38