Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Софийска вода" вече иска по-малко поскъпване на водата от 2017 г.

КЕВР решава за цената след Нова година

Снимка: Колаж: Георги Корнейков, БНР
"Софийска вода" коригира исканото в средата на годината повишение на цената на водата за столичани, обяви пред Радио София директорът на отдел "Водоснабдяване" в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Ивайло Касчиев. Окончателният бизнес план от столичното дружество е внесен в КЕВР  края на месец ноември след обсъждане с работна група на комисията и в него исканото повишение на цената на водата е по-ниско.

Припомням, че ВиК дружествата имаха срок до 30 юни да внесат в КЕВР своите бизнес планове за следващите пет години и заявления за нови цени от 1 януари 2017 година. Комисията трябва да разгледа плановете на общо 57 оператора в страната.

Според първоначалното предложение на "Софийска вода" цената на кубик вода за столичани предвиждаше поскъпване от 1.52 лв. без ДДС колкото е в момента (1,82 с ДДС), на 2.007 лв. без ДДС (2,40 лв. с ДДС).

В новото предложение на "Софийска вода", което от вчера е публикувано на сайта на КЕВР, по изчисления на Радио София исканото увеличение е за 1,943 без ДДС от 2017-та година като в края на петгодишния период след постепенно поскъпване да достигне 2,38 лв. без ДДС за кубик.

Окончателното решение ще вземе енергийният регулатор след Нова година.

Промени в нормативната уредба налагат КЕВР да изисква допълнителни документи от всички ВИК дружества. Затова решения от страна на регулатора все още няма. Преди да бъде взето то, ще има открито заседание и обществено обсъждане, каза Касчиев.

От "Софийска вода" обясниха, че няма да коментират цените, докато КЕВР не излезе с решение за тях.

Още по темата - чуйте разговора с експерта от КЕВР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!