Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП отчита над 1,9 млрд. лв. по-голяма събираемост от миналата година

По предварителни данни до края на 2016 г. Националната агенция за приходите /НАП/ ще събере общо 17,6 млрд. лв. приходи от данъци и осигурителни вноски. Резултатите представляват 1,9 млрд. лв. повече събрани приходи, спрямо 2015 г., съобщават от НАП.

Това са общо над 3,5 млрд. лв. ръст спрямо 2014 г. или над 25 на сто повече приходи. Подобен резултат не е постиган в историята на НАП, отбелязват от приходната агенция.
Истинското постижение обаче е, че екипът на НАП реализира през 2016 г. устойчивост на успеха и не само повтори, а надскочи резултатите от 2015 г., допълват от НАП.
От НАП определят 2016 година като годината с най-успешни резултати в Националната агенция за приходите. Агенцията я отбелязва като най-силната на ниво "резултати" и като най-удовлетворяваща на ниво "доверие от гражданите и постижения за екипа на НАП".

Приходите от ДДС достигат 5,4 млрд. лв., резултат, който показва ръст с над 1 млрд лв. повече, спрямо миналата година, а приходите от осигурителни вноски /социални и здравни/ достигат 7,3 млрд лева. Увеличението тук е с над 500 млн. лв. спрямо година по-рано. Над 105 млн. лв. от ръста се дължат на повишение в постъпленията от здравноосигурителни вноски.

НАП предоставя над 80 електронни услуги и отчита, че над 90 на сто от всички декларации са подадени по електронен път. Като резултат, през 2016 г. НАП е спестила над 300 млн. лв. административни разходи на бизнеса и гражданите именно чрез обработката на над 100 млн. електронни документи.

През 2016 г. НАП е повишила драстично ефективността на контролната дейност и е постигнала много добри резултати в борбата срещу сивата икономика, отчитат от Агенцията.
Въвеждането на опростена процедура за възстановяване на ДДС за коректни данъкоплатци е една от мерките, с които Агенцията гласува още повече доверие на данъкоплатците, които в срок плащат задълженията си, отчитат от НАП. През есента на 2016 г. НАП въведе напълно нов подход за възстановяване на ДДС за коректните компании с добра данъчна история, припомнят от приходната агенция. Когато сумата за възстановяване на ДДС е в определени стойностни граници и компаниите нямат неплатени задължения към бюджета, сумите се възстановяват веднага и без формалности. За 3 месеца по този ред са възстановени близо 9 млн. лв. ДДС на 3300 компании.
Оборотът в населените места по Черноморието за трите летни месеца надхвърли 5 млрд. лв.; броят на регистрираните касови апарати се увеличи с близо 10 на сто; приходите от ДДС на структурите на НАП във Варна и Бургас, и то само за трите летни месеца, се увеличиха с близо 40 млн. лв., отчитат от НАП. От екипите на агенцията са извършени над 15 000 проверки, открити наблюдения и чрез софтуера за дистанционна връзка и инвентаризации . Отчетеният на фискалните устройства оборот във Варна и Бургас е нараснал в резултат на проверките с над 200 млн. лева.

НАП отчита ясни сигнали за трайна промяна на поведението на рисковите търговци в посока към спазване на данъчните изисквания.
Подобен подход ще бъде използван и по време на зимния туристически сезон. Около 9700 са приключените ревизии с разкрити неплатени данъци и осигурителни вноски за близо 1,8 млрд. лв.; общият брой на проверките, извършени от НАП през 2016 г., е 276 000. Проверките на физически лица за несъответствие на придобито имущество и декларирани доходите през 2016 г. са 1355 с открити недекларирани данъци и осигуровки над 126 млн. лева. Направени са 137 ревизии за търсене на отговорност на собственици и управители на фирми за задължения на дружествата им с разкрити близо 85 млн. лева.

Отчита се и изключително позитивна промяна в отношението на данъкоплатците към процеса на плащане на данъци. Устойчиво расте процентът на доброволно декларираните и внесените в срок задължения. 83 на сто е точното число на декларираното от клиентите на НАП, което е платено в срок. Крайният резултат е намаляване на дела на просрочените задължения, за които се налага процедура по принудително събиране.

Наред с повишеното доброволно изпълнение, до края на ноември НАП е събрала с 118 млн. лв. повече просрочени публични задължения спрямо миналата година.
Социологическото проучване на Българската стопанска камара отчита, че НАП е институцията с най-голямо доверие на гражданите. 51 на сто от анкетираните са отговорили положително на въпроса как оценяват дейността на институциите в България и са дали доверието си на данъчната администрация. Следващите институции в класацията са с 20 на сто по-ниски резултати.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деветима задържани при акция срещу сексуална експлоатация на деца у нас

Полицията задържа девет души при акция в страната срещу сексуалната експлоатация на деца. Арестуваните са на възраст между 35 и 48 години. Побицията установява, че двама от тях, използвайки фалшиви самоличности, са осъществявали връзки в мрежата с тийнейджъри, представяйки се на години, близки до тяхната възраст. Други трима са..

публикувано на 19.10.24 в 12:01

Възстановяването на полезащитните пояси в Добруджа е задължително

4116 лева излиза създаването на 1 декар нов полезащитен пояс. В сумата влиза раздробяване на остатъците от сечта, фрезоване с шредер, почвоподготовка, закупуване на фиданки, залесяване, отглеждане и мн.др. В същото време приходите от дървесина от същата площ са средно 926,40 лева при ясена и 489,22 лева при акацията. Данните бяха изнесени от..

публикувано на 19.10.24 в 10:29

Седмица преди изборите за 51-во НС, във Варна беше подпален партиен офис

Във Варна изгоря офис на една политическите партии, участващи в предстоящия вот на 27 октомври.От пожарната съобщиха, че при случилото се няма пострадали, както и че сградата, в която се е намирало помещението - е опушена. Офисът е изгорял напълно, след като към 4 часа тази сутрин в него е било хвърлено запалително устройство - най-вероятно..

публикувано на 19.10.24 в 10:21
язовир

Министерството на околната среда и водите потвърди ограничаването на водата от яз. "Камчия" за Варна

Изменен е графикът за разпределение на водния ресурс в язовир „Камчия“ за октомври, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). От там уточниха, че количествата са коригирани според потребностите, декларирани от дружествата за водоснабдяване и канализация (ВиК).Във връзка с притеснителното състояние на язовир „Камчия“ в..

публикувано на 19.10.24 в 08:36

Времето днес- отново слънчево и отново студено

И днес ще преобладава слънчево, но студено време. Във вътрешността вятърът ще е много слаб, по крайбрежието умерен от север-северозапад, следобед над целия район слаб до умерен от североизток. Във вътрешността на района на места ще се образуват слани! Максимални температури между 12° и 17°. За Варна, максимална 15°. Вълнение на морето 2-3 бала,..

публикувано на 19.10.24 в 08:20
Снимката е илюстративна.

17 секции във Варна подходящи за хора с увреждания на изборите за районни кметове

17 секции във Варна са подходящи за гласуване на избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването. Секциите се намират на територията на районите „Приморски“ и „Одесос“, където на 20 октомври ще се проведат частични избори за районни кметове.  Адресите на секциите са следните: За район „Одесос“: 001 НУИ "Добри Христов", ул. "Стефан..

публикувано на 18.10.24 в 19:05
архив

В неделя избираме районни кметове в "Одесос" и "Приморски"

Частични местни избори ще се проведат в неделя в двата големи района на Варна  -  "Одесос" и "Приморски". Над 200 000 души са имащите право на глас. Те могат да гласуват в 201 секции, машинен вот ще има в 198 от тях, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Велин Жеков.  Секциите в район "Одесос" са 86, в "Приморски" - 115.  8 са..

публикувано на 18.10.24 в 17:42