Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново обвинение срещу Кирчо Киров

Кирчо Киров
Снимка: БГНЕС

Ще има ново обвинение срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров за присвояване на над 5 млн. лева и злоупотреба със служебно положение. Прокуратурата внася отново обвинението срещу ген. Киров, каза пред бТВ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Обвинението му е за длъжностно присвояване в съучастие с негов подчинен. Тя уточни, че е извършено престъпление, засягащо специална разузнавателна дейност. Киров е утвърждавал разходи и теглил парични средства, а подобна дейност не е била извършвана. Разпитани са 15 разузнавачи, които са потвърдили, че не се извършвали подобна дейност. Арнаудова съобщи още, че днес ще бъде внесен и обвинителният акт на министъра в оставка Николай Ненчев по повод обществената поръчка за ремонт на миговете. Делото е засекретено и вече влиза в съдебната си фаза.

Срещу ген. Кирчо Киров се води дело за кражба на милиони левове. Той получи 10-годишна присъда от Военния съд в София и от Военно-апелативния. Върховният касационен съд (ВКС) обаче отмени осъдителната му присъда и върна делото за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд. Киров бе осъден да плати на НРС сумата от 4 720 196 лева за претърпени имуществени вреди. По делото срещу Кирчо Киров като свидетели бяха повикани Бойко Борисов, Сергей Станишев, Георги Първанов, Ивайло Калфин. В обясненията си пред обвинителите, бившият ръководител на НРС твърди, че процесът срещу него е политически. Но фактите опровергават това негово твърдение.

Киров е ръководил НРС по времето на трима премиери от различни политически партии – Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов. Към средата на 2016 година се знаеше, че съпругата на Киров продължава да работи в Държавната комисия по защита на класифицираната информация, въпреки че вече е навършила възраст за пенсиониране, а синът на Киров е номиниран за дипломатическа работа в Катар, въпреки фрапантни нарушения от предишната му месторабота. Но финансовите машинации са върхът на айсберга от тежки нарушения, които Кирчо Киров е допуснал, докато е начело на НРС. Тези престъпления са от оперативен и морален характер, техните последствия върху службата и националната сигурност на България са неизмерими. Историята ще се произнесе по тези въпроси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна ремонтът на тръбата във Варненското езеро

Малко над 20 милиона лева е стойността на ремонта на тръбопровода под Варненското езеро. Това съобщи кметът на Варна Благомир Коцев, който днес направи оглед на площадката, от която започват строителните дейности . Парите са осигурени от държавния бюджет, в рамките на програмата, по която се очаква Варна да получи 100 милиона лева. "С..

публикувано на 07.08.24 в 12:58

Адв. Мария Шаркова за казуса с исканите 1500 лева за преглед: Трябва да има таван на цените на медицинските услуги

Необходима е регулация - таван на цените на медицинските услуги. Това коментира адвокат Мария Шаркова във връзка със случая от "Златни пясъци", в който чужденци трябваше да заплатят близо 1 500 лева за медицински преглед на детето си, предаде  БНР.    „Законът за лечебните заведения задължава лечебните заведения да поставят вида и цената на..

публикувано на 07.08.24 в 12:47
архив

По Ваш сигнал: В центъра на Варна се мие, без да има миене

Сметосъбирането и обликът на Варна в централната част на града не са на нужното ниво, а слушатели на Радио Варна редовно ни изпращат сигнали във връзка с този проблем.  Как се мие, без да има миене, пита Вилиян Василев, собственик на заведение на крайбрежната алея. Според него работниците просто "минават и мокрят".  Управители на заведения по Ларгото..

публикувано на 07.08.24 в 12:30

Дамян Войновски е новият директор на ИА "Автомобилна администрация"

Дамян Войновски  е новият изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Автомобила администрация". Войновски заменя на поста Борислав Муеров, който бе освободен на 5 август. "Човекът на тази длъжност трябва да има визия и да показва резултат. Не е проблемът само в техническите прегледи, а е резултат от натрупване на грешки, довели до това мое..

публикувано на 07.08.24 в 12:10

Стратегия за справяне с недостига на медицинските сестри трябва да изготви здравното министерство

Народното събрание прие единодушно решение, с което задължи в срок от 2 месеца министърът на здравеопазването да представи в парламента стратегия за увеличаване, най малко с 30 на сто, на броя на медицинските сестри и акушерките до 2030 година. Предложението е на парламентарната група на "Продължаваме промяната" - "Демократична България", предаде БНР...

публикувано на 07.08.24 в 12:09

Докторът, поискал близо 1500 лева за преглед на "Златни пясъци": Ценоразписът е в кабинета ми, всичко е законно

Чужденци платиха близо 1500 лева за медицински преглед на детето си в курорта "Златни пясъци".  За случая сигнализираха във Фейсбук групата "Варна", където беше публикувана снимка на фактура, издадена от д-р Здравко Дамянов – лекар с регистрирана денонощна практика в един от хотелите в курорта. От Регионалната здравна инспекция започват проверка..

публикувано на 07.08.24 в 10:58

Цената на земеделската земя в област Добрич - повишена с близо 28%

С почти 28% се е повишила цената на земеделската земя в област Добрич през 2023 г. в сравнение с предходната, сочат данните на националната статистика. Най-скъпо се продава земята в община Добричка, където декарът достига 4 404 лв. През 2023 г. средната цена на сделките с ниви в област Добрич достига 3 623 лв. за един декар, което спрямо тази за..

публикувано на 07.08.24 в 10:10