Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Като два стръка иглика

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Икономисти ни осведомиха, че скоро след Гергьовден ще имаме още един повод да празнуваме - през тази година Денят на освобождението от правителството щял да бъде на 16 май. Ако случайно не знаете - това е условният ден, когато гражданите са изработили данъците и таксите, които държавата им прибира, и оттам нататък каквото изкарат, си е тяхно.
Една справка показва, че през 2011-а сме се издължили на бирниците на 109-ия ден от годината и оттогава освобождението все повече се отдалечава. През миналата година това е станало на 126-ия, през тази - на 136-ия ден. Значи колкото и да ни убеждават, че благоденстваме, различните налози ни струват все повече труд.
През тези четири месеца и половина 34 дни ще работим за ДДС, над 19 за разните акцизи, 22 (един цял месец) за социално и 9 дни за здравно осигуряване, 12 за подоходни, 8 за корпоративни данъци. Но това е разпределено на глава от населението, заедно с пеленачетата и пенсионерите, иначе работещите българи волю-неволю оставяме в хазната половината от изкараното с честен труд. А това ни дава право и да се интересуваме как се харчи тази половина от нашите пари.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!