Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София отново в снежна пелена (обстановка)

Снимка: БГНЕС

Към 15.00 часа пътната обстановка в София се нормализира до степен на проходимост в зимни условия, градският транспорт се движи, няма информация за затворени улици, съобщи пред Радио София директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева. Остават затрудненията при обработването на уличните платна в крайградските райони, особено Нови Искър, Връбница, част от Панчарево.

В центъра на столицата булевардите са без сняг и киша. Продължава разпръскването на смеси срещу заледяване и снегопочистването. Обработват се опасни и стръмни пътни участъци, трасета на масовия градски транспорт, основни улици в кварталите във всички столични райони. Над 130 снегопочистващи машини работят на терен.

Кметът на район Панчарево Димитър Сичанов заяви пред Радио София, че няма проблеми с почистването на снега от улиците, извършено е опесъчаване и е поръчано да бъде извършена обработка и във вътрешнокварталните улици.

Във връзка с усложнена обстановка и снегонавяване се обработват планинските пътища между населените места Доброславци - Балша и Мрамор - Житен. Опесъчават се и се снегопочистват планинските пътища в парк Витоша - "Бояна - Златни мостове" и "Драгалевци - Алеко".

Веселка Петкова – кмет на район Нови Искър, заяви пред Радио София:

Пътищата са проходими. Градският транспорт не е спирал. Снегът е спрял вече.

По-проблемни участъци има между малките населените места в района, където са се образували снегонавявания, особено по по-откритите части на релефа. Критичните места се обхождат и се предприемат мерки. Приемаме и реагираме на всеки сигнал.

Снеговалежът е значителен и продължава – съобщи в радио ефира директорът на Природен парк „Витоша“ Снежана Петрова. – На места покривката надхвърля 100 см. Обработват се пътищата с пясък, поддържат се връзки с почистващите фирми и общинските служби.

Петрова напомни ограничителния режим в почивните дни – събота и неделя, когато в парка не се допускат лични автомобили между 11 и 14 часа.

Заради планинските условия пътуващите задължително трябва да ползват вериги на автомобилите си.


Собствениците на търговски обекти, офиси и етажни собствености да почистят прилежащите пространства пред съответните сгради, призовават от Столичната община.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!