Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът "Маймуна" поставя началото на зимния семестър на "София филм фест за учащи"

Зимният семестър на Дискусионния клуб за българско и европейско кино "София филм фест за учащи" се открива тази вечер в Дома на киното с прожекция на българския игрален филм "Маймуна" на Димитър Коцев - Шошо. Дискусионният клуб е инициатива на "Арт фест" и Дома на киното, с подкрепата на програмата "Култура" на Столичната община и Националния филмов център, в сътрудничество с Министерството на образованието и науката. Прожекциите са придружени с представяне от авторите на българските филми, а чуждестранните заглавия от програмата са представяни от киноведа и председател на Българската национална филмотека Антония Ковачева и от режисьорът и професор в НБУ Георги Дюлгеров.

"Това е един изключително любопитен и плодотворен проект на "София филм фест", който реши да направи специален проект за ученици и студенти, в който не просто да се прожектират филми със свободен достъп, а да имат възможност да се срещат с екипите на филмите, особено като става дума за български автори, и то в условията на един непредпоставен разговор с авторите на филмите", каза пред Радио София Антония Ковачева.

А целта е младите хора да гледат истинското кино без предразсъдъци и клишета, да умеят да разчитат мислите, които са заложени в отделните филми, добави Ковачева. По думите й, интересът към проекта е много голям, а залите са препълнени. Прожекциите и срещите от поредицата ще бъдат всеки понеделник до 2 март.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!