Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Румен Филипов за смисъла на профилактиката и новите методи за лечение на рак на гърдата

До 27 януари (петък) продължават безплатните профилактични прегледи на млечните жлези във Военноморска болница - Варна. Консултациите се провеждат всеки ден от 13.00 до 16.00 часа, в Отделението по „Функционална диагностика”. Не е необходимо предварително записване на час, съобщават от болницата. Прегледите ще се извършват от хирурга доц. Румен Филипов.

За смисъла на профилактиката, новите методи на лечение и важните изводи от статистиката - интервю на Светлана Вълкова с доц. Румен Филипов.

Самият преглед е само ехография и палпаторно, няма да се правят мамографии и няма да се изследват полови хормони. Ако се открият някакви промени, които налагат уточняване, тогава ще Ви насочва за допълнителни изследвания.

Каква е ползата от профилактичните прегледи?

Има шанс да се открие ранен стадий на заболяването. Карциномът на млечната жлеза е едно от злокачествените заболявания, които претърпяха сериозен прогрес в лечението.  Ранното откриване на заболяването наистина води до излекуване. Не можем да го кажем за повечето злокачествени заболявания, но ракът на млечната жлеза действително подлежи на лечение.

Ясни ли са причините, поради които се увеличава честотата на тези заболявания?

Нито са ясни причините защо се появява, нито са ясни причините защо се увеличава, всичко, за което се говори, е плод на статистика. Това е най-честият карцином при жените, в България новооткритите заболявания са над 3000 в годината. При жените, открити в първи и втори стадий и при проведено адекватно лечение, вероятността за излекуване е почти 95%, за всеки следващ стадий процентът намалява.

Колко често трябва да се правят тези прегледи?

В зависимост от възрастта - до 30-годишна възраст е достатъчно да минавате един път в годината, след 30-годишна възраст поне два пъти на ехограф, след 40-годишна възраст при жените, които са фамилно обременени, тоест имат в семейството по женска линия /майка, баба или сестра с рак на гърдата/ трябва да минават и на мамография един път в годината, за всички останали жени това правило важи след 50-ата година. Но възрастта на рака на млечната жлеза категорично се подмладява, като съм имал пациентки и на 18 години. Това, статистически, най-вероятно е свързано с факта, че жените късно забременяват и раждат, с употребата на много хормони, всичко това обърква хормоналния статус, защото Господ е създал жените да раждат и то да започнат да раждат още от 18 и когато решат да го правят след 35, нещата са доста пообъркани. Когато се използват и стимулации при ин витро процедурите, рискът също нараства. Има също една американска статистика, според която жените, които кърмят повече от 7 години в живота си, са предпазени от рак на млечната жлеза.

Ракът на гърдата взривообразно се увеличава през последните 30 - 40 години, точно когато започна промяната на стереотипа на поведение при жените и специфичното семейно планиране на хората от Европа и Северна Америка, където забременяването се случва много късно, а кърменето в някои страни е направо екзотика. Всичко това води до едно объркване на нивата на половите хормони, а пък ракът на млечната жлеза извънредно силно зависи от хормоните, затова и при лечението задължително се включва и хормонотерапия.

Има ли новости около диагностицирането и лечението на това заболяване?

Много нови апарати се появиха, обемната ехография например, която за съжаление в нашата болница я няма. Начините за изследване на млечната жлеза са много, но все пак нямаме техника, която дава стопроцентова гаранция, че ще открием един малък тумор. По отношение на лечението промените идват от страна основно на консервативните техники - много нови химиотерапевтични средства се разработиха, радиохирургията също заема сериозно място в лечението на рака на гърдата. По тази причина и хирургическата активност започна да намалява и вече се правят предимно така наречените органосъхраняващи операции, за които има обаче строги показания.Гърдата не се отстранява, отстранява се или голяма част от нея, или само тумора в здраво, след което се провежда лъчетерапия на останалата гърда, и химиотерапия, и хормонотерапия - всичко това върви в комплект и води до сериозните резултати, които се постигнаха през последните две-три десетилетия.

Съществуват ли митове, свързани със заболяванията на млечната жлеза в обществото ни?

Има страшно много митове. Обикновено тези, които закъсняват с лечението, минават през алтернативни техники, най-различни смешни неща съм срещал при жени, които на практика са изпуснали влака. Налагат с лук, с картофи, има газолечение, содолечение, енерготерапия, куп шарлатании и когато дойдат при нас, нипоставятв положението да нямаме много възможности за лечение. Така или иначе ракът на млечената жлеза не се развива толкова бързо – имал съм пациентки, които са си носили болестта 7-8 години.

Ние, като пациенти какво можем да направим? За какви симптоми да внимаваме?

Препоръчвам самоизследването. То се прави между петия и десетия ден от менструацията. Опипайте гърдата, в началото няма да знаете какво да търсите, но постепенно ще опознаете гърдата си. Факт е, че жена, която познава гърдите си, може да открие промени с размери от един сантиметър - дори най-добрите палпаторни техники на опитните хирурзи им трябват поне сантиметър и половина, за да открият тумор при внимателно изследване.

А ако има болка?

Има една такава сентенция, че ако боли, не е рак и това почти винаги е така. Няма стопроцентови правила, но обикновено болката е свързана с мастопатия, която не е непременно заболяване, а възрастова промяна на гърдата. След определена възраст при всички жени се откриват мастопатични огнища, като възрастта и тук пада и това пак е свързано с късното забременяване и отказа от кърмене.

Т.е. да раждаме по-рано?

Когато завършвах медицина, преди 37 години, когато акушерите кажеха, че има първескиня на 30 години, изпадаха в ужас! Сега това е норма, но е норма в нашето съзнание, не е норма според Създателя.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Фреди Люпке

Варненци по широкия свят - Фреди Люпке

До петък, преди да отбележим празника на Варна – 15 август, ще ви срещаме с варненци, които живеят далеч от нас, но не са загубили връзката си с родното място. Първата среща е с Фреди Люпке, който живее повече от 20 години в Германия. Фреди е работил в немската редакция на Радио Варна, през летата на студентските си години. Сега е учител..

публикувано на 11.08.20 в 11:26

Николай Василев: Намаляването на ДДС е откровена глупост

Решението за намаляването на ДДС за нискоалкохолните напитки, спортните дейности, услугите на туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз продължава да предизвиква разнопосочни реакции. Според бившият икономически министър Николай Василев намаляването на ДДС на 9% за виното и бирата в заведенията показва липса на финансова..

публикувано на 10.08.20 в 09:00

Галин Герчев: Нудизмът сваля невидимите прегради в душата

Галин Герчев е един свободен човек, който не се страхува да бъде себе си. Той е председател на Българската натуристка федерация и е концесионер на единствения нудистки плаж, създаден по всички европейски и световни правила. Ивицата за хора, които искат да се слеят с природата и да се разхождат голи на спокойствие, се намира  в курорта Златни..

публикувано на 08.08.20 в 13:11

Неда Антонова: Трябва да се надяваме нашето време да излъчи своя герой, своя Паисий

"Безмълвие" от Неда Антонова разказва за греховната младост на Паисий Хилендарски.  Отец Паисий е останал в нашето съзнание като побелелия монах от читанките. След дълги години на проучване авторката го описва като различен човек - човек от Бога и за Бога. Жив човек. Интригуващият роман "Безмълвие" от Неда Антонова, който..

публикувано на 07.08.20 в 13:29
Кинорежисьорът Милко Лазаров

Милко Лазаров: Страхът от новото е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш

Трябва активно да искаме смяна на това, което не ни харесва. Страхът от новото, което се задава, е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш. За случващото се в страната – екшън, хорър, комедия или треторазрядна сапунка, анализ прави режисьорът Милко Лазаров в интервю на Даниела Стойнова. Той..

публикувано на 06.08.20 в 12:33
Сабина Максимова

Сабина Максимова: Ако продължим да изхвърляме пластмаса, впоследствие ще я дишаме и пием

Златен медал получи еко идеята на варненка, предложила пластмасовите чаши в детските градина да бъдат заменени с иноксови. Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ получи отличието в световната еконадпревара 2020 BEYONDPLASTIC AWARD. Кампанията за замяна на пластмасовите чаши за вода в детските градини у нас е наградена в категория..

публикувано на 02.08.20 в 12:21

Какво не знаем за лечебната билка безсмъртниче?

Лечебната билка безсмъртниче /жълт смил/ е позната от столетия, но стана хит култура в България преди 6-7 години. От нея се произвежда етерично масло с изключително ценни свойства. Безсмъртничето /Helichrysum/ расте по песъчливи и крайбрежни места. Отглежда се трудно и при дестилацията се извличат малки количества масло, затова то е доста..

публикувано на 02.08.20 в 06:36