Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Румен Филипов за смисъла на профилактиката и новите методи за лечение на рак на гърдата

До 27 януари (петък) продължават безплатните профилактични прегледи на млечните жлези във Военноморска болница - Варна. Консултациите се провеждат всеки ден от 13.00 до 16.00 часа, в Отделението по „Функционална диагностика”. Не е необходимо предварително записване на час, съобщават от болницата. Прегледите ще се извършват от хирурга доц. Румен Филипов.

За смисъла на профилактиката, новите методи на лечение и важните изводи от статистиката - интервю на Светлана Вълкова с доц. Румен Филипов.

Самият преглед е само ехография и палпаторно, няма да се правят мамографии и няма да се изследват полови хормони. Ако се открият някакви промени, които налагат уточняване, тогава ще Ви насочва за допълнителни изследвания.

Каква е ползата от профилактичните прегледи?

Има шанс да се открие ранен стадий на заболяването. Карциномът на млечната жлеза е едно от злокачествените заболявания, които претърпяха сериозен прогрес в лечението.  Ранното откриване на заболяването наистина води до излекуване. Не можем да го кажем за повечето злокачествени заболявания, но ракът на млечната жлеза действително подлежи на лечение.

Ясни ли са причините, поради които се увеличава честотата на тези заболявания?

Нито са ясни причините защо се появява, нито са ясни причините защо се увеличава, всичко, за което се говори, е плод на статистика. Това е най-честият карцином при жените, в България новооткритите заболявания са над 3000 в годината. При жените, открити в първи и втори стадий и при проведено адекватно лечение, вероятността за излекуване е почти 95%, за всеки следващ стадий процентът намалява.

Колко често трябва да се правят тези прегледи?

В зависимост от възрастта - до 30-годишна възраст е достатъчно да минавате един път в годината, след 30-годишна възраст поне два пъти на ехограф, след 40-годишна възраст при жените, които са фамилно обременени, тоест имат в семейството по женска линия /майка, баба или сестра с рак на гърдата/ трябва да минават и на мамография един път в годината, за всички останали жени това правило важи след 50-ата година. Но възрастта на рака на млечната жлеза категорично се подмладява, като съм имал пациентки и на 18 години. Това, статистически, най-вероятно е свързано с факта, че жените късно забременяват и раждат, с употребата на много хормони, всичко това обърква хормоналния статус, защото Господ е създал жените да раждат и то да започнат да раждат още от 18 и когато решат да го правят след 35, нещата са доста пообъркани. Когато се използват и стимулации при ин витро процедурите, рискът също нараства. Има също една американска статистика, според която жените, които кърмят повече от 7 години в живота си, са предпазени от рак на млечната жлеза.

Ракът на гърдата взривообразно се увеличава през последните 30 - 40 години, точно когато започна промяната на стереотипа на поведение при жените и специфичното семейно планиране на хората от Европа и Северна Америка, където забременяването се случва много късно, а кърменето в някои страни е направо екзотика. Всичко това води до едно объркване на нивата на половите хормони, а пък ракът на млечната жлеза извънредно силно зависи от хормоните, затова и при лечението задължително се включва и хормонотерапия.

Има ли новости около диагностицирането и лечението на това заболяване?

Много нови апарати се появиха, обемната ехография например, която за съжаление в нашата болница я няма. Начините за изследване на млечната жлеза са много, но все пак нямаме техника, която дава стопроцентова гаранция, че ще открием един малък тумор. По отношение на лечението промените идват от страна основно на консервативните техники - много нови химиотерапевтични средства се разработиха, радиохирургията също заема сериозно място в лечението на рака на гърдата. По тази причина и хирургическата активност започна да намалява и вече се правят предимно така наречените органосъхраняващи операции, за които има обаче строги показания.Гърдата не се отстранява, отстранява се или голяма част от нея, или само тумора в здраво, след което се провежда лъчетерапия на останалата гърда, и химиотерапия, и хормонотерапия - всичко това върви в комплект и води до сериозните резултати, които се постигнаха през последните две-три десетилетия.

Съществуват ли митове, свързани със заболяванията на млечната жлеза в обществото ни?

Има страшно много митове. Обикновено тези, които закъсняват с лечението, минават през алтернативни техники, най-различни смешни неща съм срещал при жени, които на практика са изпуснали влака. Налагат с лук, с картофи, има газолечение, содолечение, енерготерапия, куп шарлатании и когато дойдат при нас, нипоставятв положението да нямаме много възможности за лечение. Така или иначе ракът на млечената жлеза не се развива толкова бързо – имал съм пациентки, които са си носили болестта 7-8 години.

Ние, като пациенти какво можем да направим? За какви симптоми да внимаваме?

Препоръчвам самоизследването. То се прави между петия и десетия ден от менструацията. Опипайте гърдата, в началото няма да знаете какво да търсите, но постепенно ще опознаете гърдата си. Факт е, че жена, която познава гърдите си, може да открие промени с размери от един сантиметър - дори най-добрите палпаторни техники на опитните хирурзи им трябват поне сантиметър и половина, за да открият тумор при внимателно изследване.

А ако има болка?

Има една такава сентенция, че ако боли, не е рак и това почти винаги е така. Няма стопроцентови правила, но обикновено болката е свързана с мастопатия, която не е непременно заболяване, а възрастова промяна на гърдата. След определена възраст при всички жени се откриват мастопатични огнища, като възрастта и тук пада и това пак е свързано с късното забременяване и отказа от кърмене.

Т.е. да раждаме по-рано?

Когато завършвах медицина, преди 37 години, когато акушерите кажеха, че има първескиня на 30 години, изпадаха в ужас! Сега това е норма, но е норма в нашето съзнание, не е норма според Създателя.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Гангстери и любови, надежда и отчаяние, смях и тъга в „18% сиво“

Един симпатично луд българин в Америка, една торба прясна марихуана и безкраен път... От Мексико до Ню Йорк, през България на 90-те. Гангстери и любови, надежда и отчаяние, смях и тъга. Кино-история за всички нас - емигрантите от собственото си минало. По пътя. Не на Джак, а на Зак. За да се намериш, трябва преди това да се изгубиш...

публикувано на 19.01.20 в 11:18

За Африка, Нигерия, театъра и професията

Бистра Окереке/Bistra Okereke „Родена съм на 17 юни 1995 година в град Оърри, Нигерия. Израснала съм в София. От 2012 година се занимавам с театър. Влязох в актьорска школа към Монтфиз. След завършването си, кандидатствах в Натфиз и ме приеха. Завърших актьорско майсторство през 2019 година в класа на проф. Д-р Атанас Атанасов. Любимият ми..

публикувано на 18.01.20 в 10:13

Асеновград – Българският Йерусалим

Наричат Асеновград Българският Йерусалим. Няма друг град в страната, в който да има толкова много параклиси, църкви и обредни места от дълбока древност. В самия град и в околностите има 70 параклиса, 15 храма и четири манастира, които водят своето начало още от Второто българско царство. Заради това и религиозният туризъм е много добре..

публикувано на 16.01.20 в 15:03

Виктор Чучков-син: Варна е много интересен за снимане град

Днес е предпремиерата на "18 % сиво" по едноименния роман на Захари Карабашлиев. Това е вторият пълнометражен филм на режисьора Виктор Чучков-син. Прожекцията ще бъде от 19 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна, а половин час по-късно ще се проведе среща с част от екипа на филма. Преди това, Светлана Вълкова ни среща с..

публикувано на 15.01.20 в 10:21

Кокимото: Изразявайки себе си, се чувствам свободен

Калоян Илиев , по-известен с артистичното си име Кокимото , е роден във Варна, където живее и работи и до днес. През 2008-а завършва своето образование във Факултета по изобразителни изкуства във Великотърновския университет и специализира графика в академията за изящни изкуства в град Лодз, Полша. В артистичната си дейност не се ограничава откъм..

публикувано на 14.01.20 в 13:16

Иван Гранитски: Няма политика за книгоиздаването у нас

Между 5 и 7 процента трябва да бъде Данък добавената стойност върху книгите, както е в другите страни от Европейския съюз. Това каза във Варна издателят Иван Гранитски. Според него намаляването на ДДС ще свали коричната цена на книгите и ще повиши търсенето. Проблемът е, че вече 20 години в България няма политическа воля за решаването на този..

обновено на 13.01.20 в 13:53

И жените могат да предлагат брак през 2020

20-и февруари, 2-ри февруари и 20-и юни са датите, към които има най-голям интерес за сключване на граждански бракове във Варна.  Това каза Капка Кателиева от ритуалната зала в морския град. Чуйте още от интервюто на Нина Милошевич по темата в прикачения звуков файл: Капка Кателиева, организатор на сватби в Ритуална зала-Варна...

обновено на 13.01.20 в 11:46