Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доц. Румен Филипов за смисъла на профилактиката и новите методи за лечение на рак на гърдата

До 27 януари (петък) продължават безплатните профилактични прегледи на млечните жлези във Военноморска болница - Варна. Консултациите се провеждат всеки ден от 13.00 до 16.00 часа, в Отделението по „Функционална диагностика”. Не е необходимо предварително записване на час, съобщават от болницата. Прегледите ще се извършват от хирурга доц. Румен Филипов.

За смисъла на профилактиката, новите методи на лечение и важните изводи от статистиката - интервю на Светлана Вълкова с доц. Румен Филипов.

Самият преглед е само ехография и палпаторно, няма да се правят мамографии и няма да се изследват полови хормони. Ако се открият някакви промени, които налагат уточняване, тогава ще Ви насочва за допълнителни изследвания.

Каква е ползата от профилактичните прегледи?

Има шанс да се открие ранен стадий на заболяването. Карциномът на млечната жлеза е едно от злокачествените заболявания, които претърпяха сериозен прогрес в лечението.  Ранното откриване на заболяването наистина води до излекуване. Не можем да го кажем за повечето злокачествени заболявания, но ракът на млечната жлеза действително подлежи на лечение.

Ясни ли са причините, поради които се увеличава честотата на тези заболявания?

Нито са ясни причините защо се появява, нито са ясни причините защо се увеличава, всичко, за което се говори, е плод на статистика. Това е най-честият карцином при жените, в България новооткритите заболявания са над 3000 в годината. При жените, открити в първи и втори стадий и при проведено адекватно лечение, вероятността за излекуване е почти 95%, за всеки следващ стадий процентът намалява.

Колко често трябва да се правят тези прегледи?

В зависимост от възрастта - до 30-годишна възраст е достатъчно да минавате един път в годината, след 30-годишна възраст поне два пъти на ехограф, след 40-годишна възраст при жените, които са фамилно обременени, тоест имат в семейството по женска линия /майка, баба или сестра с рак на гърдата/ трябва да минават и на мамография един път в годината, за всички останали жени това правило важи след 50-ата година. Но възрастта на рака на млечната жлеза категорично се подмладява, като съм имал пациентки и на 18 години. Това, статистически, най-вероятно е свързано с факта, че жените късно забременяват и раждат, с употребата на много хормони, всичко това обърква хормоналния статус, защото Господ е създал жените да раждат и то да започнат да раждат още от 18 и когато решат да го правят след 35, нещата са доста пообъркани. Когато се използват и стимулации при ин витро процедурите, рискът също нараства. Има също една американска статистика, според която жените, които кърмят повече от 7 години в живота си, са предпазени от рак на млечната жлеза.

Ракът на гърдата взривообразно се увеличава през последните 30 - 40 години, точно когато започна промяната на стереотипа на поведение при жените и специфичното семейно планиране на хората от Европа и Северна Америка, където забременяването се случва много късно, а кърменето в някои страни е направо екзотика. Всичко това води до едно объркване на нивата на половите хормони, а пък ракът на млечната жлеза извънредно силно зависи от хормоните, затова и при лечението задължително се включва и хормонотерапия.

Има ли новости около диагностицирането и лечението на това заболяване?

Много нови апарати се появиха, обемната ехография например, която за съжаление в нашата болница я няма. Начините за изследване на млечната жлеза са много, но все пак нямаме техника, която дава стопроцентова гаранция, че ще открием един малък тумор. По отношение на лечението промените идват от страна основно на консервативните техники - много нови химиотерапевтични средства се разработиха, радиохирургията също заема сериозно място в лечението на рака на гърдата. По тази причина и хирургическата активност започна да намалява и вече се правят предимно така наречените органосъхраняващи операции, за които има обаче строги показания.Гърдата не се отстранява, отстранява се или голяма част от нея, или само тумора в здраво, след което се провежда лъчетерапия на останалата гърда, и химиотерапия, и хормонотерапия - всичко това върви в комплект и води до сериозните резултати, които се постигнаха през последните две-три десетилетия.

Съществуват ли митове, свързани със заболяванията на млечната жлеза в обществото ни?

Има страшно много митове. Обикновено тези, които закъсняват с лечението, минават през алтернативни техники, най-различни смешни неща съм срещал при жени, които на практика са изпуснали влака. Налагат с лук, с картофи, има газолечение, содолечение, енерготерапия, куп шарлатании и когато дойдат при нас, нипоставятв положението да нямаме много възможности за лечение. Така или иначе ракът на млечената жлеза не се развива толкова бързо – имал съм пациентки, които са си носили болестта 7-8 години.

Ние, като пациенти какво можем да направим? За какви симптоми да внимаваме?

Препоръчвам самоизследването. То се прави между петия и десетия ден от менструацията. Опипайте гърдата, в началото няма да знаете какво да търсите, но постепенно ще опознаете гърдата си. Факт е, че жена, която познава гърдите си, може да открие промени с размери от един сантиметър - дори най-добрите палпаторни техники на опитните хирурзи им трябват поне сантиметър и половина, за да открият тумор при внимателно изследване.

А ако има болка?

Има една такава сентенция, че ако боли, не е рак и това почти винаги е така. Няма стопроцентови правила, но обикновено болката е свързана с мастопатия, която не е непременно заболяване, а възрастова промяна на гърдата. След определена възраст при всички жени се откриват мастопатични огнища, като възрастта и тук пада и това пак е свързано с късното забременяване и отказа от кърмене.

Т.е. да раждаме по-рано?

Когато завършвах медицина, преди 37 години, когато акушерите кажеха, че има първескиня на 30 години, изпадаха в ужас! Сега това е норма, но е норма в нашето съзнание, не е норма според Създателя.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Каква е "Автобиографията на един скенер"

"Автобиографията на един скенер“ е музикален спектакъл, в който са включени 15 авторски поп-рок композиции, танци и мултимедия. В него Стефан Петров разказва своята история за мястото на човека под слънцето. Младият мъж търси своята професия, но проблемът му е, че не може да избере една, защото има твърде много разнообразни интереси. Опитвайки се..

публикувано на 29.06.22 в 09:10
Димитър Аврамов

Димитър Аврамов: По-вероятни са предсрочни избори, отколкото правителство в рамките на настоящия парламент

Днес държавният глава Румен Радев ще продължи консултациите с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчването на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент. В 9.00 часа са насрочени консултации с представители на парламентарната група на "Има такъв народ", от 10.15 часа – с представители..

публикувано на 28.06.22 в 08:35

Цените на селските имоти вървят нагоре, търсенето също

Пандемията накара много хора да предпочетат да променят коренно начина си на живот и от големия град да заживеят на село. Най-честитят отговор, който получаваме когато попитаме някой защо е предпочел селото е, че там е по-хубаво, по-тихо и далеч по-спокойно от града. Готовите къщи в селата са най-търсени предимно от млади семейства...

публикувано на 27.06.22 в 07:57
Проф. Марио Хосен

Проф. Хосен: Да празнуваме чрез езика на хармонията

Чрез езика на изкуството, искаме да покажем, че Европа е обединена. Това каза в интервю за Радио Варна артистичният директор на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ проф. Марио Хосен. Обединението проф. Хосен го обяснява и с избора на музикантите, които са подбрани и по-късно поканени да музицират на варненските сцени. „ Нашият..

публикувано на 25.06.22 в 08:45

Яна Борисова: На Варна ще й отива, ако е още по-космополитна

Тази седмица в рубриката „Посока Варна“ в предаването Улица събота ни гостува Яна Борисова, която представи първия си самостоятелен роман „Врата към Бер“. Яна е част от семейството на Радио Варна дълги години, ПР, рекламист, политолог по образование, пътешественик и разказвач на истории. От няколко години Яна живее и работи в София. През ноември 2020..

публикувано на 24.06.22 в 09:55
Проф. Илия Пеев в студиото на Радио Варна

Илия Пеев представя монографията „На Океана с любов, вяра и надежда"

Премиера на монографията „На Океана с любов, вяра и надежда. Песен за петте океана” на Илия Пеев започва от 17 часа днес в Концертно студио на Радио Варна. Книгата е посветена на обявеното от ООН през 2017 г. Десетилетие на науките за Океана в интерес на устойчивото планиране (2021 – 2030 г.) и на всички моряшки семейства по света. Представянето..

публикувано на 23.06.22 в 11:45

Бойко Станкушев: В България много се краде - всеки, който се добере до кокала, се променя

В България много се краде. Дори и хора, които са се ползвали дълго време с добро име в техните общности и среди - професионални или приятелски, доберат ли се до кокала, се променят. Това каза Бойко Станкушев, директор на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“, а заключението му е на база множество случаи на сблъскване с корупция,..

публикувано на 23.06.22 в 09:05