Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна посреща фотоизложбата „Мост към Кристо“

2
Кристо „Плаващите кейове“ на италианското езеро Изео.
Снимка: БГНЕС

Фотографската изложба "Мост към Кристо" гостува в Градската художествена галерия във Варна. Началото ще бъде поставено в 18.00 часа. Инициативата на BNT 1 и VIVACOM Art Hall събира запечатаните емоции на сънародниците ни от „оранжевото лято“ на 2016 година, когато „Плаващите кейове“ се превърнаха в метафоричен мост към творчеството на Кристо.

Важна част от проекта „Мост към Кристо” е авторският филм на Евгения Атанасова-Тенева „Плаващите кейове“, който ще бъде излъчен по време на изложбата. Гостите на изложбата във Варна ще имат възможност да преживеят по различен начин „оранжевото лято“ на Кейовете, да „видят“ най-голямото арт събитие на годината през множество различни очи и да споделят силата на емоциите.

Специално за варненската публика проектът „Мост към Кристо“ ще бъде съпътстван и от изложба, която ще представи селекция от над 30 ръчно подписани от Кристо и Жан- Клод постери, дарени на Варна през 1997г. Тогава за първи път негова изложба с над 50 проекти, фотографии и ръчно подписани постери е била показана на варненци в рамките на IX международно биенале на графиката. Дарението е следствие на награждаването на Кристо и Жан-Клод със "ЗЛАТЕН ДИПЛОМ", за участието им в VIII биенале на графиката '85г. и за цялостен принос към изкуството на ХХ век. Съпътстващата изложба се показва със съдействието на Галерията за графично изкуство във Варна и е с куратор Пламена Димитрова – Рачва.

Студенти от НХА, под ръководството на професор Греди Асса, ще представят тематична авторска инсталация „Мост към Кристо“. Изложбата ще открият Евгения Атанасова - главен продуцент на Продуцентски Център Външни Продукции на БНТ, Пламена Димитрова – Рачева, директор на Градската художествена галерия и Коста Базитов, заместник-кмет на Община Варна.

„Мост към Кристо“ ще гостува в Градска художествена галерия-Варна до 14.02.2017 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Италианският актьор Рикардо Мария Манера: Обичам да играя - всичко останало е последствие

Италианският филмов фестивал "Кастели Романи" гостува за втори път на варненския "Любовта е лудост". Това е мост, чрез който по един филм от всяка страна се показва в другата, подчерта директорът на форума Антонио Фламини.  В момента се уточнява кое българско заглавие ще гостува на италианския фестивал, който ще се проведе в началото на месец октомври..

публикувано на 28.08.24 в 15:50

За пореден 17-и път прелетните птици в изкуството спират своя полет в Балчик

От 9 до 15 септември Белият град е отново домакин на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа понтика“. И в 17-ото му издание художници, музиканти, театрали, фотографи, кинодейци, представят своите професионални търсения, които осяват целия град с изложби, театрални представления, концерти, кинопрожекции. Във форума участват артисти от..

публикувано на 27.08.24 в 17:41

Представяне на „Солено синьо“ на Татяна Явашева в Арт салона на Радио Варна

„СОЛЕНО СИНЬО“ е концептуална арткнига, родена от вдъхновяващия досег между изкуствата и от взаимодействието на хора с различни таланти. В нея пресечна точка си дават трима самостойни творци . Книгата е пестелива на думи, но е богата на образи. Книга за съзерцание, книга за четене, за пътуване и среща с морето, водата, океана, природата..

обновено на 27.08.24 в 13:01

"Отражения" - новият сингъл на SoulFever

SoulFever е една от най-активните групи на варненската сцена. Съставът ѝ включва Габриела Георгиева - вокали, Веселина Пейкова - вокали и пиано, Йордан Къртиков - китара, Иво Въндев - китара, Диян Цветанов - бас, и Пламен Божков - барабани. Музикантите изпращат силно лято с участия на няколко фестивала във Варна и в други български..

публикувано на 27.08.24 в 11:23

Полската режисьорка Кинга Дембска: Обичам да показвам различни гледни точки, както и да добавям хумор

Последният си филм "Празник на огъня" представи полската режисьорка Кинга Дембска по време на фестивала "Любовта е лудост". Лентата е екранизация по едноименния роман на Якуб Малецки, в който се проследява живота на двете сестри Настка, която страда от церебрална парализа, и Луция, която е балерина. Дембска споделя, че в книгата са представени трите..

публикувано на 26.08.24 в 17:30

Елена Аначкова с "Пейзажи на ума" във Варна

Още един млад талантлив творец прекрачва прага на Галерия A&G Art Meeting тази година. В един от най-наситените и силни сезони за художественото пространство Анна Халамян и Герхард Хорнман канят скулптора Елена Аначкова за самостоятелна изложба. Откриването е на 28 август, сряда, от 18:30. Мотото на експозицията е "Пейзажи на..

публикувано на 26.08.24 в 16:04

В последната седмица на август няколко изложби намират място в изложбените пространства на Двореца в Балчик

Красен Бербенков - изложба живопис От края на август до 10 септември художникът представя в зала „Тунела“ на галерия „Тихото гнездо“ 26-ата си самостоятелна изложба. Тя носи името „Вертикални брегове“, чрез нея посетителите се потопят в суровата романтика на отвесните скали, в настроенията на брега и морето, в енергията на пространството и..

публикувано на 26.08.24 в 14:00