Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Днес е Международният ден на бижутера

Снимка: БГНЕС

Днес празнуват майсторите, които правят живота ни по-красив. Бижутерството се нарежда сред най-древните занаяти, защото от незапомнени времена хората обичат да слагат красиви украшения. Първите такива са били от раковини, камъни, кожа, дори кучешки зъби. За родина на бижутерството се смята Древна Гърция. Там за първи път е направена резба върху камък, а по-късно - украшения с благородни метали.

На Международния ден на бижутера с майстора в занаята Вахрам Мердинян разговаря Мариела Димитрова:

Какво беше началото Ви в занаята?

-Вуйчо ми беше най-добрият филигранист в България и покрай него. Той се занимаваше със сребърна филиграния и правеше бижута-уникати. Ръчички и идея трябва да имаш само! Влязох да уча златарство, но започнах филиграньорство.

Къде?

- В „Минералсувенир”. От 1983-та съм в занаята. Когато работиш от сърце – научава се.

Кой е майсторът от когото сте взели най-много?

- От всички. Занаят се краде, другояче не става.

А има ли човек, на чиито критерии и вкус се доверявате, затова дали сте постигнали търсения ефект при дадено изделие?

- Вуйчо ми, като беше жив. Семейството ми – първо жена ми и дъщеря ми виждат, ако не харесат не излиза на пазара.

Най-хубавият комплимент от клиент за ваше бижу?

- Аз съжалявам, че съм арменец (усмихва се) - като дойде втори път клиентът значи е доволен! А като вземат един на друг да си предават това казва, че съм нещичко.

Дългогодишни клиенти имате ли?

- Прекалено много! Не обичам да се изхвърлям, но имам, българи живеещи в чужбина. Защото ние държим старите модели, това което навън го няма. Повечето от тях държат на старите български модели с ажура. Тези модели аз ги пазя. Новото и навън го има, но старото го няма, дори и в Турция!

А за Вас какво е най-приятно за изработка?

- Пръстени. В момента имам поръчка да направя пръстен с образа на цар Иван Асен. 

Образът от монета ли е взет?

-Да. При мен има цял екип. Не съм от хората сам да правя всичко.

А има ли на кого да предадете занаята?

- Засега от семейството – няма. Внучката евентуално, ако пожелае някой ден.

Кога станахте „майстор”, кога се усетихте в свои води?

- Не, цял живот ще се уча!

Кои са най-важните инструменти на бижутера?

-(с усмивка) Ръчичките и мозъка.

С кой метал предпочитате да работите?

- Жълтия метал, ама златато (смее се)! И то е хубаво като е чисто, и от чистото да го направиш ти както искаш, защото там е тънкостта и там е идеята на златарството!

- Остава ли време за авторски бижута?

- Почти не.

А успявате ли да отговорите на всички желания и идеи?

- Да, на хартиен носител го вадя, показвам и след това се работи. Докато клиентът не каже „да” – нищо не си направил!

Има ли бъдеще този занаят?

- Има, но майстори няма. Заминаваме, малко остават..., а клиентите станаха капризни – не искат боклуци да носят. Искат нещо направено от сърце. Малко останахме – сърце и ръце трябват!

По какво си личи качествено направеното бижу?

- ... Първо на клиента му вземи душата, после му вземи парите! 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Не мисля, че би могъл да се наложи таван на цените

Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..

публикувано на 20.02.25 в 08:00

Jarda Haž (JIG-AI): Изкуството не трябва да бъде ограничавано

Интервю с Jarda Haž (JIG-AI) JIG-AI са чешка грайнд кор банда, силно повлияна от културата и живота на Япония. Триото бруталисти има четири албума за близо 20-годишната си кариера. Групата работи по пети, но преди това ще стане част от поредната танцувална веречинка „Grind Over Sofia“ на 28 февруари. Със съдействието на организаторите от..

публикувано на 20.02.25 в 07:10

Петер Скуг или как един диджей стана рибар в Исландия

Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..

публикувано на 19.02.25 в 08:35

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58