- Защо така се получава, понякога когато купуваме плодове и зеленчуци, дори и от големите вериги за хранителни стоки, те да променят външния си вид. Конкретизирам последно банани, които три часа след покупката промениха цвета си?
- Това се получава най-често от неподходящи условия на съхранение – държани на по-студено, впоследствие вкарани в по-топло помещение и тогава изменят цвета си.
- Да разбираме, че не са били замръзнали?
- Чак замръзнали не са, но когато се вкарат от по-студено на положителни температури, доста по-високи от температурите на съхранение и се получава така.
- От тези температурни аномалии влияят ли се цитрусовите плодове, пък и останалите плодове и зеленчуци?
- Да, влияят се. Има определени температури, при които трябва да се съхраняват и когато те не се спазят, се получава това изменение.
- В такъв случай имаме ли някаква възможност да търсим правата си?
- Да, всеки един потребител, при констатирано такова изменение на вида на плода, може да подаде сигнал към Агенцията по безопасност на храните, след което ние отиваме на място и проверяваме и ако се установи наистина такова нарушение, защото това е нарушение, вследствие се санкционират търговците.
- Всъщност да уточним тези плодове и зеленчуци при такова неправилно съхранение опасни ли са за консумация?
- Не, те не са опасни за консумация, просто на никого не е приятно да купува такива плодове.
- Вие като специалист в тази област да ни кажете няколко конкретни съвета, като купуваме плодове и зеленчуци какво точно да гледаме? Да ги пипаме ли?
- Ами не е желателно много да се пипат, те и самите търговци не разрешават. Най-важното е да се гледа да са свежи, здрави и да няма някакви странични примеси на почва или на препарати върху тях. Вече за вътрешното съдържание не може да се прецени, докато не се разреже самия плод.
- А защо понякога ябълките са мазни, все едно са мазани с парафин?
- Два са вариантите, единият е, че има такива ябълки. Самият сорт е с такова покритие.
- Тоест не са обработвани от търговци допълнително?
- Да, но има случаи и когато са обработвани, за да може да се задържи влагата в тях и да не се променят толкова бързо. Тогава са обработени с парафинови препарати, което трябва задължително да е изписано на самия етикет.
- Но ако имаме съмнение към качеството на плодовете и зеленчуците добре е да се обърнем към Агенцията за безопасност на храните?
- Да.
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..
Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..
Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..
65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна. 63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..
23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед". Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..
Медицинските сестри и акушерките са в готовност за провеждане на масови протести, ако бъде одобрена идеята обучението по тези специалности да бъде намалено от 4 на 3 години. Това каза Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Обучението им сега отговаря на изискванията на европейска директива,..