Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грета Ганчева-МОН: Ще разширим обучението на специалисти по Монтесори терапия в цялата страна

Помощните училища  ще бъдат преобразувани в Центрове за специална образователна подкрепа от 01.08.2017г. Това е записано в Закона за предучилищно образовани, припомни за Радио Варна Грета Ганчева – директор на Дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието” към Министерство на образованието и науката. Още за реорганизацията на помощните училища научаваме от г-жа Ганчева в интервю за Радио Варна:

Предстои преструктуриране на училищата в такива центрове за деца със СОП, може да кажете по-подробна информация за това престурктуриране, така наречено.

То е предопределено от Закона за предучилищно образование. До 1-ви август трябва да се случи. В момента в тази връзка осъществяваме два паралелни процеса, като единият процес е по оценяването на децата, на потребностите на децата, която оценка се извършва от Регионалните центрове за подкрепа на процеса за приобщаващо образование - бившите Ресурсни центрове. Те оценяват децата, които са били записани в помощните училища преди 01.08.2016г., за да видят кои от тях и по какъв начин да продължат обучението си. Дали да продължат обучението си в училища, които вече са преобразувани в центрове, или могат някои от децата да бъдат насочени към общообразователни училища, към професионални гимназии и др., т.е. да преценят реалната ситуация. От друга страна тече още една оценка, (двете оценки трябва да приключат някъде към средата на април), която е независима - Проект "За равен достъп и личностно развитие" спечели организация, НПО "Българска асоциация за хора с интелектуални затруднения". Те оценяват сградния фонд и условията на работа, квалификацията на учителите. Доколко съществуващите в момента 46 помощни училища в страната могат да бъдат преобразувани в центрове, кои от тях напълно отговарят на тези изисквания, кои от тях имат нужда от някакво допълнително усилие в посока да променят средата си с нови кабинети. Защото както знаете, според новата Наредба за приобщаващо образование, това са центрове, които освен че ще правят обучение на децата в чист смисъл като учебен план, те ще имат и рехабилитация, трапия, което е изключително важно. Това е цялата съвкупност от подкрепа, да бъде затворен цикълът. Част от тях ще могат да предоставят условия и за общежитие, понеже понастоящем повече от половината помощни училища са с общежития в момента. Но те трябва да се огледат доколко ще отговарят на изискванията да останат общежития в новите условия, в новите реалности. Защото едно е досега както ги наричаха помощните училища-интернати, сега ние не говорим за такива неща.

Имат ли готовност тези училища да бъдат преструктурирани в такива центрове?

Голяма част от тях имат готовност защото ние вече дълго време говорим на тази тема, не само докато се пишеше Закона и се говореше за Закона, в който всъщност Сдружението на учителите от специалните училища бяха много активни и те провокираха тази промяна. Помощното училище във вида, в който съществува до момента не може да продължава в бъдеще. Дадохме си реално сметка, че всъщност наистина трябва да се превърне в такъв един център, който от всяка една страна да подкрепи детето.

И на края - вашата визита тук във Варна, каква част от това обучение е?

В момента подготвяме, по-скоро Карин дом подготвя голяма част от специалистите ни, учителите ни от тези училища по Монтесори терапията. Ние също сме планували по Проект "За равен достъп за личностно развитие" по Монтесори в София. Но ще разширим това обучение в страната като направим това, което сме натрупали като специалисти и програми от обучители по проекта, да остане към Националния център за квалификация и те да могат да подготвят периодично по заявка такива специалисти в Монтесори терапия. Едни обучения, които не са излишни - това смятам. Днешното обучение, тези два дена, които са във Варна, е много ценно за тях.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05