Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не се наблюдават сериозни екологични проблеми в Черно море

Снимка: БГНЕС

В момента в Черно море не се наблюдават сериозни екологични проблеми. Това съобщи за Радио Варна Таня Милкова, началник отдел в Басейновата дирекция за Черноморския район. Най-замърсените райони по крайбрежието са Варненският и Бургаският заливи. От две години се събира информация относно състоянието на отделни места. През тази година ще бъде направен анализ на дългогодишния ефект от дънното тралене. Проучванията ще се правят със специализирана техника за заснемане на морското дъно, за да се определи изменението на местообитанията.

Като цяло може да се каже, че в момента в Черно море при нашите изследвания и на база на информацията, с която , не се наблюдават сериозни екологични проблеми, които са свързани с непосредствена заплаха за състоянието на морето.

Разбира се, има локални влошавания, има локални специфики, но като цяло за щастие, на този етап, не е възможно да говорим за сериозни екологични проблеми.

Къде са локалните влошавания?

Зависи разбира се от спецификата на морската среда. Например, двата залива...

Говорим за Варненския и Бургаския заливи?

Точно така. Те в българската акватория са подложени на по-комплексен антропологичен анализ, различни ползвания от човешката дейност. Разбира се, там натоварванията са малко по-високи. Нашите проучвания са насочени вече и в местата с по-силен корабен трафик. Също така местата, които са свързани с по-силен интерес за риболов, но тепърва набираме повече данни в тази насока.

Проучванията са започнали в рамките на последните две години и са още в много начален етап, за да можем да дадем някаква оценка.

От Варненския и Бургаския залив къде състоянието е по-тежко?

Състоянието и на двата залива е определено на този етап като умерено. Не може да се направи сериозна диференциация между състоянието на двата залива.

Казахте, че няма сериозни проблеми. Несериозните кои са?

Проблеми има най-различни и може да се окаже, че някои от тях са сериозни. Например, един от проблемите, върху които ще се фокусираме и имаме планирани мерки вече по приетата в края на 2016 г. Морска стратегия, е дългосрочното наблюдение на ефекта на дънното тралене.

Все още няма дългосрочни проучвания и натрупани достатъчни масиви от данни, които да ни позволят да направим оценка на степента на въздействие от дънното тралене - до каква степен то уврежда дънните местообитания и свързаното с това биоразнообразие на цялостната морска екосистема.

Затова има планирани, които ще стартират – надявам се, настоящата година. В рамките на изискванията на Морската стратегия, която включва период от 6 г., се надяваме да имаме достатъчно обективна и обоснована информация, която да ни позволи да предприемем конкретни мерки.

На този етап, съгласно издаваните от ИАРА ежегодни заповеди за разрешаване на риболовни дейности, е забранено използването на тралиращи средства, вкл. дънно тралене, в тримилната акватория. Идеята на проучванията в рамките на морската стратегия е да установи каква е реалната ситуация на морското дъно.

Как ще се правят самите проучвания?

Изискват специализирана техника, която прави заснемането на морското дъно и позволява да се определи степента на увреждане на неговата цялост, позволява да се определят преобладаващите видове, които обитават морското дъно. По този начин се дава информация дали това са типичните видове, дали състоянието на местообитанията е увредено или не, какво е тяхното разпространение, тъй като дънните местообитания може да се каже са основата за развитие на биоразнообразието в Черно море. Там рибите хвърлят хайвера си, много от организмите се размножават.

Проучванията за дънното тралене се предвижда да започнат от следващата година.


Цялото интервю с Таня Милкова може да чуете в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Димитър Главчев: По 250 000 лева за олимпийските шампиони, всички до осмо място с премии

Всички спортисти, завършили до осмо място на Олимпийските игри в Париж, ще получат премия от държавата. Тримата ни олимпийски шампиони ще получат по 250 000 лева, сребърната Боряна Калейн - 200 хил., а тримата бронзови медалисти - 100 хил. Това потвърди премиерът Димитър Главчев на днешното заседание на служебното правителство, предаде БГНЕС. Относно..

публикувано на 14.08.24 в 13:26

Другата седмица започва почистването на утаителя, който прелива на метри от пристанище "Варна-Запад"

В началото на следващата седмица ще започне почистването на утаителя на „Совей Соди“, който прелива на метри от входа на пристанищен терминал „Варна-Запад“. Това съобщи Николай Димитров, който е управител на фирмата, наета от содовия завод, за да извърши почистването. Днес той и директора на РИОСВ-Варна Ерджан Ебатин представиха пред медиите..

публикувано на 14.08.24 в 13:20

Затварят за около един час района около Катедралата за Деня на Варна

Във връзка с честването на Деня на Варна - Свето Успение Богородично - 15 август и ритуала по издигане на флага на града, се въвежда временна организация на движението в централната част.  На 15 август от 10:15 ч. до приключване на мероприятието (около 11:00 часа) ще се преустанови движението на автомобили на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ (пред..

публикувано на 14.08.24 в 13:14

Парламентът отхвърли предложението за въвеждането на един учебник за клас

Парламентът отхвърли предложението на БСП за въвеждане на само един учебник за всеки клас, предаде БНР.  Срещу промените в Закона за училищното и предучилищното образование гласуваха 77 депутати, 26 се въздържаха. Законопроектът беше подкрепен от 87 народни представители от „Възраждане“, ИТН, БСП и 20 от независимите. Идеята за един учебник е..

публикувано на 14.08.24 в 12:11

ВИП силвър билет или връщане на сумата - двата варианта за закупилите билети за "BREEZE BY EXIT"

Всички, които са закупили билети за фестивала "BREEZE BY EXIT" във Варна, могат да постъпят по два начина, след като късно снощи стана ясно, че събитието ще бъде безплатно, обясниха за Радио Варна организаторите. BREEZE BY EXIT ще е безплатен през всички дни Първият вариант е билетът, който са закупили, да стане ВИП силвър билет, който им..

публикувано на 14.08.24 в 11:59
Синя зона, център, Варна

Без синя зона за празника на Варна

Синята зона няма да работи утре, 15 август, когато Варна отбелязва своя празник. Паркирането в централната част на града ще бъде безплатно, тъй като 15 август бе обявен за празничен и неприсъствен ден от Варненския общински съвет, уточниха от ОП "Общински паркинги и синя зона" за Радио Варна. 15 август ще е почивен ден за варненци Синята зона в..

публикувано на 14.08.24 в 11:00

Птицевъди настояват за забрана на вноса на украински яйца у нас

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дена и заплашват с протести , ако това не се случи. Според Даниел Божанков, председател на браншовата организация, украинските яйца, които влизат на..

публикувано на 14.08.24 в 10:48