Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти за договора с „Боташ“: Неизгоден и пример за корупция на високо ниво

Снимка: Алами/Ройтерс

Тази седмица предстоят преговори с компанията „Боташ“ в опит да бъде преразгледан договорът с турския газов оператор. Той беше сключен в началото на 2023 година от служебния кабинет на Гълъб Донев за срок от 13 години. Документът дава възможност на България да използва капацитета за разтоварване на втечнен газ на терминали в Турция и внос на газ чрез "Боташ". Страната ни обаче не внася газ по този договор, но плаща всеки ден. Миналата седмица депутатите поискаха от енергийния министър да предоговори условията за доставка на газ чрез държавната турска компания.

Представители на турската компания ще са в България на 15 август, за да преговорят с „Булгаргаз“, но в същото време от „Боташ“ са изпратили отговор на българското искане за предоговаряне, в което казват, че не се склонни на такова.

Страната ни плаща половин милион долара на ден по този договор, а сумата, която трябва да платим за целия 13-годишен период е 4 милиарда и сто милиона лева. Това съобщи, в интервю за Радио Варна Мартин Владимиров, който е директор на програма „Енергетика и климат“ в Центъра за изследване на демокрацията.

„Плащаме, за да използваме газопреносната инфраструктура на Турция, но не го правим. Не купуваме втечнен природен газ. Това е така, защото липсва далновидна политика от страна да българското дружество, което не знае как да оперира на глобалните пазари за втечнен природен газ. Втората причина е, че цената на този газ е доста висока. Третата причина е в конкуренцията – заради липсата на санкции срещу руския природен газ „Газпром“ се възползва от ситуацията и сваля цената. „Боташ“ ще се превърне в посредник на „Газпром“. Количествата руски газ, които в момента се пренасят през Украйна, след 1 януари 2025 година, ще бъдат пресечени по турското трасе. За това наричам този проект „Турски поток 2“.



„Договорът с „Боташ“ е изключително неизгоден за страната ни. Въпросът с цената е от второстепенно значение, важното е, че този документ е пример за политическа и геополитическа корупция на високо ниво“, това коментира за Радио Варна Петко Ковачев – енергиен експерт в Инициативата „Зелени закони“.

 „Ако погледнем по-общо българската държавна енергетика е най-големият корупционен извор в страната. АЕЦ „Белене“, „Козлодуй“, „Южен поток“, „Турски поток“, американските ТЕЦ-ове – всичко това е свързано с корупция, която не е само финансова. По повод корупцията в енергетиката и не само там, ще кажа нещо, което никой не коментира. Имам предвид един от основните неприети закони, заради който не получаваме парите по Плана за възстановяване. Това е законът за хората, които биха съобщили за корупционни и други проблеми в държавните институции. Нашите политици са готови да изгубят 12 милиарда по ПВУ, но да не позволят на честните хора да дават сигнали“, каза още Петко Ковачев и подчерта, че "никой не пита каква е ролята на настоящия енергиен министър за сключването на договора с "Боташ".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засаждат три пъти повече дървета от отсечените в "Младост"

Заповедта за отсичането на дърветата в района на ул. „Орех“ и „Андрей Сахаров“ е от април тази година. Това съобщи за Радио Варна кметът на район "Младост" Христо Христов. Върху терена, който е частна собственост, ще се строи сграда: "Има инвестиционни намерения в имота, има влязъл в сила Подробен устройствен план, има разрешение за строеж...

публикувано на 13.08.24 в 11:13

Провериха 36 язовира във Варненско, 4 от тях са потенциално опасни

Ежегодна проверка на техническото и експлоатационно състояние на язовирните стени и съоръженията към тях, и на участъци от рекa Провадийска на територията на област Варна, бе извършена със заповед на областния управител. На територията на областта има 84 язовира, от тях 68 са класифицирани като първа висока степен на потенциална опасност и подлежат на..

публикувано на 13.08.24 в 10:58

Работещи в корабостроителницата за лошия път до завода: Шофираме като в Индия заради дупки и тирове

Протест готвят от варненската корабостроителница заради лошото състояние на пътя до завода под Аспаруховия мост. Участъкът създава всекидневни затруднения и крие препятствия за работещите там. Те споделиха, че постоянно им се налага да лавират межди огромните дупки и зърновозите, което ги бави. Времето за преминаване от моста до завода е колкото ако..

публикувано на 13.08.24 в 09:42

Гроздето и виното поскъпват с над 20%

По-ниски добиви на грозде очакват лозари през тази година. Една от основните причини е засушаването и липсата на валежи , които са се отразили негативно на реколтата. Реколта, която винопроизводителят и председател на Националното сдружение на българските лозари Петьо Бошнаков определи като драстично по-слаба в сравнение с миналогодишната...

публикувано на 13.08.24 в 09:40

Средният осигурителен доход за юни е 1639,40 лева

Размерът на средния осигурителен доход за страната за месец юни 2024 г. е 1639,40 лева. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.07.2023 г. до 30.06.2024 г. е 1556,10 лева, информира Националният осигурителен институт. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите..

публикувано на 13.08.24 в 09:32
Преливането на утаителя преди входа на порта

Утаителят на река Провадийска продължава да прелива

Инертните материали от преливащия утаител на река Провадийска продължават да се изливат на метри от входа на пристанищен терминал „Варна-Запад“. Утайката вече е достигнала височина от 4-5 метра и заплашва да блокира входа към порта. Това съобщи за Радио Варна Пенка Илиева, която е синдикален лидер в пристанището. Според нея, почистването на..

публикувано на 13.08.24 в 06:21

Адресите без ток на 13 август

На 13.08.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - ул. Беласица 1, 6, ул. Владислав Варненчик 87, 89, 91, 95, ул. Доспат 3, 5, 8, 10, ул. Д-р Пискюлиев 49, ул. Кап. Райчо Николов 24, ул. Неофит..

публикувано на 13.08.24 в 05:48