Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна е донор за предприемачи

Този петък Варна е един от градовете в България, където ще бъде проведена Европейската седмица на предприемачеството. По този повод разговаряме с Галин Желязкова, сериен предприемач и управител на Споделено работно място Beehive, които са сред основните организатори на събитието.

Европейската седмица на предприемачеството (ЕСП, Europe  Start Up  Week) e инициатива на Европейската комисия. Провежда се за втора година като обикновено е свързана с едно или максимум две събития. Миналата година събития имаше в над 40 държави и над 280 града. Във Варна събитието е в рамките на един ден.

Какво да очакваме в програмата и какво всъщност цели тази седмица на преприемачеството – информация за това къде да вложим парите си или за това къде да направим Start Up?

По-скоро второто – как да направим Start Up и всички възможни ресурси. Идеята на ЕСП е да обедини, първо, цялата екосистема – различните градове в Европа и да покаже локалните опции, ресурси, политики дори, които предлагат възможности за предпримачество и за развитие на Start Up-и от хората. Имаме много богата програма, която започва в 14 ч. и ще продължи до 19 ч. Всички лектори имат по един малък слот от 20 минути, за да разкажат за инициативите, които правят конкретно само за предприемачество, като това включва и социалното предприемачество.

Започваме със Споделеното работно място Beehive, което ще представи събитията си за 2017 г. – една много богата програма. Ние сме всъщност организатори на това събитие заедно с клуб „Млад предприемач” към ИУ Варна. Те също след нас ще представят програмата си. Много активна млада организация. След това ще имаме една много приятна инициатива на Карин дом „Посланици на доброто” – една прекрасна показна възможност да се види какво представлява социалното предприемачество от ученици.

Ученици в горния курс?

Да, ученици между 9 и 12 клас. Ние бяхме жури на различните идеи, които те показаха. Изключително адекватни, иновативни и ние сме много, много очаровани от учениците и техните възможности. Затова се опитваме все повече да ги включваме от ранна възраст да видят какво е то предприемачество и да участват в иницитивите активно.

А, останалите лектори?

Ще имаме, разбира се, ВСУ като един много адекватен партньор на всичко, което правим. Хакерспейс във Варнa, Varna Lab са следващите. Хакерспейс вече не включва онази концепция за хакерството от 90-те години. По-скоро това е място, където се събират програмисти и работят доста върху иновативни IT решения.

Много се радваме, че и вие – Радио Варна, ще ни бъдете гост, за да представите новините иницитиви и предаване...

Насочени към преприемаческото мислене. Да, това са неща, които екипът ни дълго обмисля и за които слушателите ни ще разберат съвсем скоро. Виждам обаче, че ще преставите един успешен Start Up, Рок училището. Наистина ли тръгват като StartUp?

Поне така се маркетират, но според мен те са идеален пример за Start Up и то със Start Up, който в момента се появява в едно много реномирано световно списание в 30 от 30 успешни Start Up-и. Те влизат там и то на много хубаво първоначално място. Те ще ни разкажат много за това, както и как това може ад бъде облечено в дрехата на социалното предприемачество.

Ще имаме и малко по-сериозни гости, от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) да разкажат за предстоящите неща, които те праввят, както и за възможностите за финансиране от различни видове фондове.

Имаме покана и към български клъстър, съответно Варна Бизнес консулт. Те са един насочен към дамите клъстър. Мога да кажа, че имаме доста предприемаческа насоченост към дамите тази година.

Виждам, че сте ги кръстили даже предприемачество на високи токчета?

Точно така. Това ще бъде тяхната тема – за събитията, които организират и които подпомагат жени да станат предприемачи. Наистина са много успешни, поне това чувам от други дами.

Има и една академия, която започна сега в България, също ориентирана към дамите. Може би гвоздеят на цялото събитие ще бъде „Варна – Европейска младежка столица”, които ще разкажат за това какви са техните инициативи и събития конкретно насочени към предприемачество и то социално предприемачество, защото все пак това е нашият слоган – Иновации и социално предприемачество.

В тази връзка къде се позиционира Варна като център на младежкото предприемачество?

Мога да кажа, че Варна е един голям донор за страната и конкретно за София...

Т.е. изнасяме кадри?

Абсолютно. Навсякъде, където се опитам да се свържа с партньори от страната и в дори в чужбина намирам навсякъде варненско участие. И то на много различни нива. От глобални събития като TEDx до съвсем малки събития като хакатони. Например в Норвегия или в Дания. Също виждаме наши съграждани – млади лица, които помагат или са отишли да учат, или пък са завършили там.

Къде е най-изненадващото място, където сте намирали варненски предприемачи?

Може би, в една автогара в Камагуйе (град с размери почти като Варна – бел. а. ) в Куба.

Там имаше варненски предприемач?

Да, абсолютно. Една жена предприемач, която преди 25 г. е стартивала един бизнес във Франция и сега обикаля света. Беше невероятно. Особено след като говорихме един час на английски и тя попита откъде сме и като казахме от България и тя проговори на български и беше направо Wow!


Цялото интервю може да чуете и в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Актьорът Михаил Стоянов и машината, която пука и прави... каквото си иска

Михаил Стоянов е варненец и актьор. Създател на анимационната поредица mishozavinagi. Участвал е във филмите „Жалейка“ (реж. Елица Петкова, 2016), „Клопка“ (реж. Надежда Косева, 2024), „Земя“ (реж. Николай Тодоров, 2024), както и в други късометражни и аудиовизуални проекти.  Сценарист на смешки. Обича много синьото. "Машина за пуканки" е..

публикувано на 14.08.24 в 08:30

Арабистът Борис Борисов: Съдбата ми е свързана с тези страни!

Борис Борисов е един от най-утвърдените български арабисти, преводач и дипломат. Завършил е Багдадския университет в Република Ирак, специалност „Арабска история и арабски език“. През 1996 г. постъпва в Министерството на външните работи, където 25 години заема различни длъжности, а като дипломат аташе – втори секретар, първи секретар,..

обновено на 13.08.24 в 10:00

La Banda - трима варненски диджеи с хаус парти в Деня на Варна

DJ Burlak : Това е петото парти с мое участие, което организираме на празника на Варна през последните пет години. Южният плаж е много специален за мен с широката си пясъчна ивица и с това, че е малко встрани от лудницата на заведенията по Централния плаж. През годините Cuba Beach Bar се превърна в една от емблемите на хаус музиката във Варна и аз..

публикувано на 12.08.24 в 08:20

Соня Йончева: Душата ми се отвори, щом пристигнах в България

Соня Йончева в една от най-въздействащите опери на Пучини – „Мадам Бътерфлай“, е кулминационен момент в програмата на Опера в Летния театър – Варна 2024. След главната роля на Мими в „Бохеми“ на 6 август, във второто заглавие с нейно участие на 10 август оперната дива, под диригентството на Найден Тодоров, ще изпълни ролята на Чо-Чо-Сан за първи път в..

публикувано на 09.08.24 в 08:00

Константин Вълчев от WWF: Борбата с пожарите е като война

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на ЕС от началото на 2024 г. Това сочат данни на Европейската информационна система за горски пожари н ад 38 хил. хектара или 380 хил. дка българска земя вече са били изпепелени от огъня през тази година. Това е над два пъти повече от площта, пострадала от горски пожари в страната за..

публикувано на 08.08.24 в 09:00

Капка Панайотова: 20 години, отдадени на гребането

През далечната 1976 година на Олимпийските игри в Монреал две варненки в четворката с кърмчия в академичното гребане донесоха сребърен медал за България. Сред тях е и рулевият Капка Панайотова, която още си спомня с огромно вълнение за случилото се. Знае, че са били на крачка от златото, но е щастлива и от второто място.  Медалът и днес стои на специално..

публикувано на 07.08.24 в 07:00
Провадия-Солницата

Започна 20-ият археологически сезон на „Провадия-Солницата“

В началото на месеца започна 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. С неговото начало обектът отваря врати и за посещения на туристи. Посещения ще се организират всеки ден, без неделя, като на всеки кръгъл час може да влиза група до 50 души. Посетителите се водят от екскурзовод, който ги..

публикувано на 06.08.24 в 09:30