Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нова платформа за съвременно изкуство и култура “Art and Culture Today"

Радослав Механджийски и Теодора Константинова, докторанти по изкуствознание в НБУ, създадоха платформа за съвременно изкуство и култура “Art and Culture Today”.

Що е то съвременно изкуство и кои са най-ярките произведения от България и света? Как се раждат първите инсталации и пърформанси, откъде възниква идеята за концептуално изкуство, кои са най-атрактивните съвременни автори и произведения от България и света? Какво се крие зад често странните и неразбираеми образи и обекти, може ли всичко да бъде изкуство и намира ли място сред съвременните произведения класическата естетика на красивото?

Радослав Механджийски и Теодора Константинова посетиха четири български града – Бургас, Варна, Русе и Велико Търново, за да изнесат по една лекция, чрез която да вникнем в парадоксалния свят на съвременното изкуство.

Чуйте още за платформата в интервюто на Светлана Вълкова:
БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Откритата картина на Джаксън Полък - посветена на актрисата Лорън Бекол

"Посветен на моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекол. Честит рожден ден, 16 септември 1949 г.". Това е написано на гърба на картината на художника Джаксън Полък, открита в България. Посвещението се намира горе вляво и е на английски език, съобщиха пред медии от Софийската градска прокуратура днес. Бекол тогава е била още изгряваща..

публикувано на 22.03.23 в 14:52

Панаир на детската книга в Болоня

Знакова година за Панаира на детската книга в Болоня. Така Димитър Риков от издателство "Софтпрес" определи последното издание на най-големия книжен форум за деца в Европа. През последните години заради пандемията от Ковид-19 Панаирът не се провеждаше в мащаба, познат от преди това. Рекорден брой посетители, с 35 на сто повече изложители от миналата и..

публикувано на 22.03.23 в 14:04

Oригинали на първите грамофонни плочи, записани във Варна, дарява внукът на Стоян Бешков

Дарение с огромно значение за културната памет на Варна ще направи на 27 март, понеделник, от 10:30 часа в Музея за нова история на град Варна проф. Венко Бешков, внук на Стоян Анастасов Бешков. Той ще дари на музея оригинални екземпляри на първите грамофонни плочи, записани във Варна. Записът е направен през лятото на 1906 г. от представители на..

публикувано на 22.03.23 в 12:09

На 24 март започва "София Филм Фест" във Варна

14-ият "София Филм Фест" във Варна предстои от 24 март до 2 април. Официалното откриване на събитието ще бъде в петък, 24 март, в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Филми с номинации и награди “ОСКАР”, “Златен глобус”, “БАФТА”, “Златна мечка” и др. ще бъдат представени на киноманите тази година. Фестивалът ще бъде открит..

публикувано на 22.03.23 в 10:57

Концерт за група и оркестър на Jon Lord

"Концерт за група и оркестър" на Jon Lord е поставен за първи път през 1969 година. Тогава на сцената са DEEP PURPLE и Кралската филхармония. Идеята на маестро Jon Lord е била да покаже, че между симфоничен оркестър и рок група общите неща са много повече от разделителните линии. Къде на шега, къде - не, мнозина рок музиканти приемат твърдението, че..

публикувано на 21.03.23 в 09:58

Квартет "Фрош" гостува във Варна на 27 март

Варненските ценители ще имат удоволствието в рамките на “Нова музикална сцена” да се срещнат със Струнния квартет “Фрош” -  формацията, която се наложи в последните години като продължител на традициите на уважаваните ни класически квартети Аврамов и Димов. На 27 март в Градската художествена галерия своето изкуство ще поднесат Негина..

публикувано на 20.03.23 в 12:12

Благотворителна изложба в Арт салона на Радио Варна в помощ на 10-годишната Емел

Благотворителна изложба в помощ на 10-годишната Емел от Плевен ще бъде открита в Арт салона на Радио Варна. С парите от закупените картини нейната майка Теодора ще подпомогне лечението на дъщеря си. Експозицията ще бъде открита на 20 март, понеделник, 18.00 часа в Арт салона на Радио Варна Емел е 10-годишно дете. През ноември 2018 г...

обновено на 20.03.23 в 06:49