Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японка, омъжена за българин: Когато живееш в една държава, трябва да научиш езика й

В международния ден на майчиния език Ви срещаме с Каоро Йошимото - японка, родена в Токио, живяла в Америка и женена за българин. От 5 години Каоро живее във Варна. Тя е научила български език, защото смята, че е важно да говориш на езика на държавата в която живееш. Какво мисли за Варна с нея разговаря Олга Добрева:

Коничиуа, здравейте Казвам се Каоро Йошимото

От колко години живееш в България?

Във Варна съм от 5 години.

Харесва ли ти тук?

Да

Защо дойде във Варна?

Във Върна съм, защото намерих един българин, мъжа ми. Той е моряк, запознахме се на кораб и аз работих там... И така реших да дойда тук

Как научи български?

Български учих в университета, ходих на интензивен курс 5 месеца, 5 дни в седмицата.

Защо реши да научиш български?

Когато живееш в една държава, трябва да пробваш да научиш съответния език. Когато ходим някъде в общината или в миграционните служби трябва да говорите разбирате езика. Щом като живея 5 години в България, току що взех разрешение от постоянно пребиваване и вече имам ЕГН.

Щастлива ли си?

Да! По принцип имам същите права като българин, само нямам право да гласувам.

А на това ще останеш още 5 години тук и ще имаш право на гражданство

Да, обаче в Япония не е разрешено да имаш двойно гражданство и аз искам да имам японско.

Коя е първата дума, която научи на български?

О, това е много трудно... аз не помня, мисля че „айде” или „дай” или „добре”... нещо такова.

А коя е най-трудната дума?

Трудната дума... като цяло бълграския език е много труден. Аз съм учила други еизци. Аз знам разбира се японски език, майчиния ми, английски аз съм учила испански в университета. Испанският език беше по-лесен, но българския е много труден, глаголите са много трудни.

Вкъщи на какъв език си говорите?

Обикновено говорим на английски език, понякога и на български.

А ти говориш ли на японски, когато си ядосана?

Не, обаче аз искам и мъжа ми да се запознае малко с японския език. Аз чакам...

Когато решите да имате деца на какъв език смятате да говорите с тях?

Ако живеем тук трябва да знаят български език, международният език е английският и ако има възможност японски, разбира се.

Те ще бъдат полиглоти от малки!?

Да , в Европа всички знаят по няколко езика.

А българите знаят ли езици, какво ти прави впечатление?

Всички знаят английски език, чувам много да говорят на руски и немски език, заради туристите. Има много хора, които знаят френски и испански.

Какво ти харесва в България?

Аз много обичам да обикалям, България , заради природата и културата, много интересно. Аз много обичам плодовете и зеленчуците.

Разбрах, че си сееш?

Да, български и японски зеленчуци. Всяка година ние правим консерви, лютеница, кисело зеле. Много ги обичам.

Обичаш Българската кухня, така ли?

Да. Мечтата на всички японци е да ядат плодовете, които падат от дървото на земята. Хубаво е да се качиш на дървото и да си набереш череши през май месец.

Какво би казала на твоите приятели от Япония и Америка, които не са чували за България, в няколко думи как ще им опишеш Варна?

Варна е много красива, морската столица! И аз искам всички, които могат да я посетят тука, особено през лятото!

Защо през лятото!

Защото е хубаво! Има плаж, има миди, има Черно море...

Цялото интервю можете да учете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Актьорът Михаил Стоянов и машината, която пука и прави... каквото си иска

Михаил Стоянов е варненец и актьор. Създател на анимационната поредица mishozavinagi. Участвал е във филмите „Жалейка“ (реж. Елица Петкова, 2016), „Клопка“ (реж. Надежда Косева, 2024), „Земя“ (реж. Николай Тодоров, 2024), както и в други късометражни и аудиовизуални проекти.  Сценарист на смешки. Обича много синьото. "Машина за пуканки" е..

публикувано на 14.08.24 в 08:30

Terry Butler (LEFT TO DIE, OBITUARY, екс-DEATH): DEATH напълно осъзнато търсеха прогреса

Интервю с Terry Butler (LEFT TO DIE, OBITUARY, екс-DEATH) LEFT TO DIE e супер група – трибют на DEATH. Бандата изпълнява песни от първите два албума на класиците – „Scream Bloody Gore” и „Leprosy”. Съставът на LEFT TO DIE е Matt Harvey от EXHUMED, Gus Ríos, свирил с кого ли не и с кого ли да (GRUESOME, KILL DIVISION, MALEVOLENT CREATION), Rick..

публикувано на 14.08.24 в 08:00

Арабистът Борис Борисов: Съдбата ми е свързана с тези страни!

Борис Борисов е един от най-утвърдените български арабисти, преводач и дипломат. Завършил е Багдадския университет в Република Ирак, специалност „Арабска история и арабски език“. През 1996 г. постъпва в Министерството на външните работи, където 25 години заема различни длъжности, а като дипломат аташе – втори секретар, първи секретар,..

обновено на 13.08.24 в 10:00

La Banda - трима варненски диджеи с хаус парти в Деня на Варна

DJ Burlak : Това е петото парти с мое участие, което организираме на празника на Варна през последните пет години. Южният плаж е много специален за мен с широката си пясъчна ивица и с това, че е малко встрани от лудницата на заведенията по Централния плаж. През годините Cuba Beach Bar се превърна в една от емблемите на хаус музиката във Варна и аз..

публикувано на 12.08.24 в 08:20

Соня Йончева: Душата ми се отвори, щом пристигнах в България

Соня Йончева в една от най-въздействащите опери на Пучини – „Мадам Бътерфлай“, е кулминационен момент в програмата на Опера в Летния театър – Варна 2024. След главната роля на Мими в „Бохеми“ на 6 август, във второто заглавие с нейно участие на 10 август оперната дива, под диригентството на Найден Тодоров, ще изпълни ролята на Чо-Чо-Сан за първи път в..

публикувано на 09.08.24 в 08:00

Константин Вълчев от WWF: Борбата с пожарите е като война

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на ЕС от началото на 2024 г. Това сочат данни на Европейската информационна система за горски пожари н ад 38 хил. хектара или 380 хил. дка българска земя вече са били изпепелени от огъня през тази година. Това е над два пъти повече от площта, пострадала от горски пожари в страната за..

публикувано на 08.08.24 в 09:00

Капка Панайотова: 20 години, отдадени на гребането

През далечната 1976 година на Олимпийските игри в Монреал две варненки в четворката с кърмчия в академичното гребане донесоха сребърен медал за България. Сред тях е и рулевият Капка Панайотова, която още си спомня с огромно вълнение за случилото се. Знае, че са били на крачка от златото, но е щастлива и от второто място.  Медалът и днес стои на специално..

публикувано на 07.08.24 в 07:00