Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще разберем хиляди истини за нашия живот, когато открием друг в Космоса, смята астрономът Ева Божурова

На крачка ли сме от откритието на друг живот във Вселената – този въпрос вълнува учените от НАСА , а и не само тях, след последното откритие на 7 планети с размерите  на Земята, на три от които вероятно има условия за живот. Какво означава това откритие за обикновения човек и защо откриването на друг живот в Космоса ще ни разкрие хиляди истини за нашия собствен? Интервю с астронома Ева Божурова от Астрономическата обсерватория и планетаруим "Николай Коперник" във Варна.




Нова звездна система със 7 планети с размерите на Земята и вероятно с условия на живот. НАСА  обяви за това откритие, Вие в момента даже гледате пресконференцията на НАСА. Как ще коментирате?

До сега са открити около 3 500 планети около други звезди. Астрономите вече смятат, че планетните системи около звездите са нормално и повсеместно явление. Последното откритие е много знаменателно, защото става въпрос за откриване наведнъж на 7 планети, при това всичките 7 планети са с размери близки до размерите на Земята. Става въпрос за звезда, която се намира на 39 светлинни години от нас, което в астрономически мащаб е сравнително близо. Тази звезда е Червено джудже, тя е доста по-малка от Слънцето, значително по-хладна от него и излъчва с мощност 2 000 пъти по-слаба от мощността на Слънцето. И както през зимата, когато ни стане студено ние се примъкваме по-близо до печката, така и тези планети са достатъчно близо до звездата. Предполага се, че три от тях са в т.нар. „обитаема зона“ около звездата. Това позволява върху тези планети да има вода в течно състояние – първостепенна предпоставка за зараждане на живот.

Как може да се разбере това?

Много е трудно да се разбере, тъй като измежду тези 3 500 планети, които до сега са открити,  само няколко -  едноцифрено число - са фотографирани пряко.

А тези 7  за които сега говорим?

Те не са фотографирани пряко. Те са открити по начин, по който са открити повечето от всички екзопланети. Случило се е така, че орбиталната плоскост или равнината , в която се движат около звездата си тези 7 планети, сключва много малък ъгъл с лъча на зрението от земния наблюдател до звездата. Съвременната техника, обаче, е способна вече да улови такива намаления на блясъка.

Сега това като информация към момента какво означава за нас? Какво да разбираме ние обикновените хора от това откритие на НАСА?

Поради спецификата на методите за откриване на екзопланети, най-лесно се откриват най-странните екзопланети такива, които са много големи примерно колкото масата на Юпитер или повече и са много близко до своите звезди. Но с усъвършенстване на наблюдателната техника става възможно да се откриват вече все по-малки планети доближаващи се до масата и размерите на Земята. Това беше трудността , която сега тепърва започва да се преодолява. И точно в това се състои значимостта на последното откритие.

Търсят ли учените от НАСА планета подобна на Земята с условия за живот?

Именно това е една от най-интересните цели! Така или иначе в основата на всичко стои главния въпрос - Сами ли сме във Вселената?. Ние по принцип не можем да дадем дефиниция на живота, тъй като разполагаме с един-единствен пример и няма с какво да го сравним. Но общия признак, от който изхождаме е сложността. Животът е неимоверно сложно явление. Несравнимо по сложност с всички други явления.

Въпросът вече не е „дали“, а „кога“ ще бъде намерена следващата Земя. Това ли е най-важният въпрос пред астрономите?

Може би...Ако не е най-важния е един от най-важните.

Какво ще се случи когато бъде намерена „втора“ Земя?

В момента, в който ние открием друг живот, ние отведнъж ще разберем хиляди нови истини за нашия собствен живот. Тъй като, аз ви казах, ние сега и дефиниция не можем да дадем на понятието „живот“ понеже няма с какво да го сравним.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00