Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саркис Саркисян: "Вулкан" се превърна в място, където се прави изкуство!

Посетителите могат да видят фотографската изложба на Саркис Саркисян „Спомени за Вулкан” в зала 5 на Градска художествена галерия-Варна. Експозицията беше открита на 24 февруари.

"Изложбата отбелязва 10-годишнината от края на това, което наричаме "Вулкан" - обител на свободния дух на варненските творци от 80-те години на миналия век", казва авторът.

С фотографа разговаря Светлана Вълкова.



Какво е това място „Вулкан” за тези по-млади наши слушатели, които вероятно за пръв път чуват това име?

Вулкан това е една наша стара фабрика, където се произвеждаха отоплителни печки на твърдо гориво. След време, когато вече преминахме на друг вид топлини, тогава от  Окръжния комитет за изкуство дадоха тези помещения за ателиета на нашите художници.

Това коя година се случва?

Това е преди ’79 г.

‘75г би трябвало да е?

Да, а преди това те бяха в някакви гаражи, двама трима художника в един гараж , беше пълна мизерия тогава. Но кагато отидоха вече във „Вулкан”, тогава  „Вулкан” се превърна вече в място, където се прави изкуство. В България нямаше друго такова място...

Някои от имената на художниците, които са били там?

Аз се запознах първо през 1975 г с Петьо Маринов, той ме запозна с Георги Лечев и т. н. , със Стоимен Стоилов, Ванко Урумов, Венци Антонов, Милко Божков дойде малко по-късно...

Александър Капричев, Снежина и Емил Попгенчеви са били там... Мария Зафиркова, Димитър Трайчев,  Владо Иванов...?

Да, приятели бяхме всички.

Над 70 художници са се помещавали там. Защо е толкова магично това място и до днес, когато се каже "Вулкан”, всички тези хора с емоция говорят за това място!?

Атмосферата беше страшна! Освен това те отвреме-навреме рисуваха по стените на „Вулкан” абстрактни неща. Аз съумях да заснема няколко композиции, сега имам даже издаден календар на „Вулкан” със стените на "Вулкан".

А какво представляваха самите ателиета?

Ателиетата бяха големи халета и много добре оборудвани бяха. И много си помагаха, защото ателиетата бяха едни до други. И когато някой рисуваха нещо, те се събираха и обсъждаха, как е що е. Такива бяха годините, обаче всеки тръгна по своя път и нещата вече се промениха.

Всъщност изложбата отбелязва 10-годишнината от края на „Вулкан”?

Аз работих там от ’79 година. Всеки ден когато имах свободно време, отивах при тях и снимах как работят, как се веселят, в клуба отивахме и там снимах. Въобще това, което им  беше интересно, аз веднага го запечатвах с фотоапарата.

Приблизително колко снимки имате от „Вулкан” и колко от тях ще покажете?

Имам някъде към 10 000 кадъра, от които подбрах около 50 кадъра.

Това е страшно малко!

Е, малко е, но нямаше как. След това експонирах 20 пейзажа морски, само от Варна.

Какво ще покажете от това, което снимахте във „Вулкан”?

Еми, как работят...

Кои хора ще видим на снимките ви?

Жоро Лечев, Стоимен Стоилов, Милко Божков, Петьо Маринов, Венцислав Антонов, също и Альоша Кафеджийски, макар че не беше от „Вулкан” , но и той беше от тия художници, които работеха заедно, Кина Петрова- съпругата му, Митко Трайчев, Мария Зафиркова.

Цялото интервю на Светлана Вълкова, можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Фотоизложбата "Спомени за Вулкан" на Саркис Саркисян откриват във Варна

На 24.02.2017г / петък/ от 18:00 часа в зала 5 на Градска художествена галерия-Варна/Varna City Art Gallery ще се открие фотографската изложба на Саркис Саркисян "Спомени за Вулкан".  " Изложбата отбелязва 10 - годишнината от края на това, което..

публикувано на 24.02.17 в 10:05
ВИЖТЕ ОЩЕ
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”,..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева...

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен,..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата..

публикувано на 10.07.24 в 08:05