Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинските сепаратисти поискаха с ултиматум спиране на железопътната блокада

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Проруските сепаратисти в Източна Украйна заплашиха днес, че ще вземат под свой контрол намиращите се под украинска юрисдикция предприятия в зоните под техен контрол, ако правителството в Киев не прекрати наложената блокада на железопътните линии, довела до спиране на доставките на въглища, предаде Ройтерс.

През последния месец група украински депутати и националисти радикали блокираха движението по някои ключови железопътни участъци в Източна Украйна, въпреки че правителството в Киев е против техните действия, защото те пречат на произведените в сепаратистките територии въглища да достигнат до украинските топлоелектроцентрали и металургични заводи, чийто експорт е ключов за икономиката на страната.

В съвместна декларация днес лидерите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики посочиха, че блокадата поставя в крайно трудно положение много предприятия в сепаратистките територии и че тя противоречи на Минските споразумения от 2015 година. Александър Захарченко и Игор Плотницки предупредиха, че ако блокадата не бъде снета до утре, от 1 март те ще въведат "система на външно управление на всички компании, регистрирани под украинска юрисдикция, опериращи на територията на ДНР и ЛНР".

Те заявиха също, че ще спрат продажбите на въглища на Украйна и ще започнат да пренасочват произведените в донбаските мини въглища към Русия и други пазари. Двамата лидери обвиниха Киев, че използва радикалите за организирането на железопътната блокада, заради което много големи предприятия са принудени да спрат работа.
Междувременно от най-големия украински производител на стомана - "Метинвест", който е и най-големият работодател в Източна Украйна и от двете страни на разделителната линия, заявиха, че намерението на сепаратистите да изземат контрола над неговите заводи и мини е "неприемливо", защото това ще доведе до прекратяване на дейността им и около 20 000 души ще останат без работа.

Заместник-министърът по въпросите на сепаратистките територии в правителството в Киев Хеорхий Тука нарече заплахите на сепаратистите "опит за сплашване". Според него те не са в състояние да управляват големи индустриални компании.

Радикалите, организирали блокадата, също заявиха, че няма да я прекратят, дори ако сепаратистите изпълнят заканата си и въведат "външно управление" на украинските предприятия на тяхна територия. Те нарекоха тези действия "даже не национализация, а грабеж", посочва ТАСС. Според тях властите в ДНР и ЛНР "не знаят какво да правят, защото въглищата, които те произвеждат, не са нужни на никого, освен на Украйна".

Икономическите последици от блокадата вече се усещат в украинските територии под контрола на Киев. Правителството предупреди, че запасите от въглища рязко са намалели и може да се стигне до режим на тока, а централната банка отбеляза, че може да прибегне до извънредни мерки, ако постъпленията от износ на стомана рязко спаднат. Президентът Петро Порошенко каза, че страната може да загуби до 2 млрд. долара, ако блокадата продължи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възстановяват повредения след вандализъм паметник на Николай Коперник във Варна

Община Варна възстановява повредената знакова скулптура на великия астроном Николай Коперник, която е разположена в Морската градина. Скулптурата е дело на бележития български артист Любомир Далчев. При вандалската проява неотдавна бяха повредени ръцете, глобусът и постаментът ѝ.   Възстановителните дейности включват укрепване на увредените..

публикувано на 25.07.24 в 16:36

В петък: Конституционният съд се произнася за промените в Конституцията

Конституционният съд ще се произнесе утре дали последните изменения на Конституцията (шестите по ред поправки) противоречат на основния закон.  Това става ясно от съобщение на сайта на съда. Съдът беше сезиран от президента Румен Радев, който атакува измененията, без промените, свързани със съдебната власт, и от депутати от 49-ото Народно събрание,..

публикувано на 25.07.24 в 16:29
Балчик

Първите данни за сезона в Балчик – повече туристи, по-малко нощувки

13 на сто по-малко нощувки са реализирани в община Балчик. Това показват данните за шестмесечието на тази година спрямо предходната. От януари до края на юни дестинацията е привлякла с над 11 хиляди повече туристи – общо 117 хиляди, които обаче са намалили престоя си тук. Средното пребиваване е 3.6 дни, за разлика от миналата година, когато е бил с ден..

публикувано на 25.07.24 в 16:25

Светещ таван с морски обитатели - част от новото оборудване на детската хирургия към МБАЛ "Св. Анна" (СНИМКИ)

Дарение на нова апаратура и цялостно оборудване за 150 000 лева получи от сдружението „Аз вярвам и помагам“ с председател Владислав Николов отделението по детска хирургия в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Анна“ във Варна с началник д-р Румен Христов .  Изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Петров благодари за..

публикувано на 25.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Консултации за настаняването в общински жилища в Балчик, чакат предложения на гражданите

До края на седмицата текат обществени консултации за настаняването в общински жилища в Балчик.  Граждани, групи и организация могат да изпращат предложения в писмена форма до председателя на Общинския съвет – на хартиен носител в секретариата на местния парламент или по електронна поща  obsbalchik@gmail.com . Становищата и коментари ще бъдат..

публикувано на 25.07.24 в 13:55

Ограбиха хранителен магазин в с. Зорница

Хранителен магазин в село Зорница, община Аксаково, е бил обран от криминално проявени младежи, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. От търговския обект са откраднати кутии цигари от различни марки, сладки изделия и сумата от 250 лева. Извършителите са влезли в магазина с взлом.  Двама от тях са на 27 години, а третият е..

публикувано на 25.07.24 в 12:55

Търсят нов директор на ТАСРУД във Варна

Община Варна обяви конкурс за директор на общинското предприятие „Транспорт и автоматизирани системи за регулиране на уличното движение“ (ТАСРУД). Минимално изискване към кандидатите е завършено висше образование, степен магистър в професионална област технически или други науки. Необходим е и 5 години професионален и управленски опит в области,..

публикувано на 25.07.24 в 12:35