Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясни са пасищата в община Балчик за следващата година

Утвърден е ак­ту­а­ли­зи­ран го­ди­шен план за по­л­з­ва­не­то на ме­ри и па­си­ща в об­щи­на­та за 2018 год. За об­що по­л­з­ва­не се пре­до­с­та­вят па­си­ща и ме­ри в зем­ли­ща­та на се­ла­та Со­ко­ло­во, Дро­п­ла, Кре­ме­на и Хра­б­ро­во. Определената такса за тях е един лев на де­кар за 2017/2018 год. Мо­гат да ги по­л­з­ват зе­ме­дел­с­ки сто­па­ни, при­те­жа­ва­щи жи­во­т­но­въ­д­ни обе­к­ти и от­г­ле­ж­да­щи па­си­щ­ни жи­во­т­ни, ко­и­то са за­я­ви­ли же­ла­ние за об­що по­л­з­ва­не на па­си­ща­та и ме­ри­те. Жи­во­т­но­въ­ди­те тря­б­ва да са вклю­че­ни в за­ве­ре­ни­те от кме­то­ве или кме­т­с­ки на­ме­с­т­ни­ци и офи­ци­ал­ни­ят ве­те­ри­на­рен ле­кар към Бъл­гар­с­ка­та аген­ция по бе­зо­па­с­ност на хра­ни­те спи­съ­ци. Пре­до­с­та­вя­не­то на па­си­ща­та и ме­ри­те ще съ­з­да­де въз­мо­ж­ност на же­ла­е­щи­те жи­во­т­но­въ­ди, от­г­ле­ж­да­щи па­си­щ­ни жи­во­т­ни, да уча­с­т­ват в схе­ми­те за по­д­по­ма­га­не на площ през сто­пан­с­ка­та 2017/2018 го­д. За ин­ди­ви­ду­ал­но по­л­з­ва­не са оп­ре­де­ле­ни об­що 27 па­си­ща и ме­ри. Най-мно­го – се­дем, са в Об­ро­чи­ще. По че­ти­ри има в зем­ли­ща­та на Бал­чик и Ля­хо­во. Те­ре­ни­те край Ро­га­че­во са три. Зме­е­во, Кар­ву­на и Цър­к­ва имат по две па­си­ща, а Бо­бо­вец, Кра­не­во и Гур­ко­во – по ед­но. Па­зар­на­та оцен­ка за тях е в рам­ки­те на 6,00-6,84 лв./де­кар. Според пра­ви­ла­та за по­л­з­ва­не­то по­ла­га­щи­те се пло­щи на ед­но жи­во­т­но са: за едър ро­гат до­би­тък – 8 дка, за ов­це и ко­зи – 2 дка, а за ед­но­ко­пи­т­ни жи­во­т­ни – 10 дка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме международния ден на учителя, 5-ти октомври

На 5-ти октомври България и още над 100 държави по света отбелязват Международния ден на учителя . От 1994 г. с решение на ЮНЕСКО този ден се отбелязва в знак на почит към приноса на учителите за развитието на обществото. Учителите са в основата на успеха и благоденствието на всяко едно общество, казва в приветствието си за Международния..

публикувано на 05.10.24 в 10:56

Великобритания призовава за ваксинация срещу грип и COVID след ръст на смъртни случаи

Във Великобритания тази седмица започна едновременна ваксинация срещу грип и COVID-19 , след като стана ясно, че смъртните случаи от грип са стигнали тези от коронавирус през последните две зими. Британското правителство обяви и назначаването на комисар, който ще разследва COVID корупцията. Британските здравни власти предупредиха, че интересът..

публикувано на 05.10.24 в 09:50

Евакуираха още наши сънародници от Ливан

В тясна координация между Ситуационния център на МВнР, посолството ни в Бейрут, българските и партньорски служби, първата група български граждани, които бяха изведени от Ливан със съдействието на Канада, се прибра благополучно в България тази нощ, съобщиха от пресцентъра на МВнР. МВнР продължава работата по оказване на съдействие на нашите..

публикувано на 05.10.24 в 08:40

Времето днес- слънчево и топло през деня, дъжд вечерта

Сутринта ще преобладава слънчево време, но по-късно под влияние на приближаващ студен фронт облачността ще се увеличи. До вечерта на много места в Североизточна България ще завали, възможни са и гръмотевици. Все още без валежи ще е в Източна Добруджа и по Черноморието, такива ще има през нощта и утре. На много места се очакват значителни сумарни..

публикувано на 05.10.24 в 08:37

Откриха тялото на бившия началник на Охранителната полиция в Горна Оряховица

Бившият началник на „Охранителна полиция“ в Горна Оряховица Калин Колев е намерен мъртъв в автомобила си край река Янтра, съобщиха от Областната дирекции на МВР във Велико Търново. МВР обяви бившия шеф на Охранителната полиция в Горна Оряховица за общодържавно издирване 49-годишният мъж изчезна от дома си на 2 октомври по обяд без документи за..

публикувано на 04.10.24 в 19:36
Доц. Петко Стефановски

Няма риск работата в Здравната каса да спре, увери доц. Петко Стефановски

Няма риск за разходите по лечението на пациентите, а разплащанията към договорните партньори на Здравната каса ще продължат по план, съобщи председателят на Надзорния съвет на Касата Петко Стефановски, цитиран от пресцентъра на институцията , предаде БНР.  В съобщението се посочва, че в момента Касата има избран и действащ подуправител, който..

публикувано на 04.10.24 в 19:29

Община Варна: Информацията за спиране на „Синята зона" не отговаря на истината

Във връзка с разпространена невярна информация за спиране работата на „Синята зона“ във Варна от 5 октомври Община Варна уведомява, че услугата продължава да функционира в досегашния си обичаен режим. Заместник-кметът по правните въпроси Диан Иванов направи уточнението, че Община Варна е осигурила правната рамка за функционирането на зоната и..

публикувано на 04.10.24 в 18:22