Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ректори искат равнопоставеност между университетите

Исканията си за нов механизъм за държавно финансиране, който осигурява равнопоставеност на провинциалните висши учебни заведения, обсъждат на извънреден ректорски съвет в София ръководителите на университети от Северна България. Във форума участва служебният министър на образованието проф. Николай Денков. Исканията са и за отмяна на постановление № 64, в което приемът на студенти държавна поръчка се обвързва със заявените бройки от предходната година. На среща във Варна вчера по покана на проф. Пламен Илиев - ректор на Икономическия университет, ръководителите на университетите заявиха  проблемите си. Проф.Георги Колев-ректор на Шуменския университет посочи:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Ректори искат нов начин на финансиране на университетите

Нов начин на финансиране на държавните университети у нас поискаха на работна среща седем ректори на университети в Северна България. Те се обявиха срещу постановление 64 от миналата година, в което се посочва, че максимално допустимия брой..

публикувано на 08.03.17 в 16:19

Кметски протест срещу орязването приема на студенти в бургаския университет

Остро възражение срещу  решението на ресорното министерство за драстично намаляване приема на студенти в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ по няколко ключови за региона специалности направи кметът на Бургас Димитър Николов. Силно са редуцирани..

публикувано на 09.03.17 в 13:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

На първо четене: НС наложи пълна забрана върху продажбата на райски газ

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които се налага пълна забрана върху продажбата, включително онлайн, на райски газ (диазотeн оксид) и пълнители за него на физически лица без оглед на възрастта им, предаде БНР.  Остава..

публикувано на 31.07.24 в 15:55

Във Варна арестуваха 33-годишен журналист на свободна практика за обиди срещу полицай

Служители на Първо Рaйонно управление на полицията във Варна са задържали 33-годишен жител на Велико Търново, журналист на свободна практика, нападнал вербално полицай, който проверявал сигнали за неправилно паркиран автомобил на улица "Струга"...

публикувано на 31.07.24 в 15:17

И днес ще протестират срещу спрения светофар във Варна

Протестът срещу спирането на светофара след кръговото кръстовище на "Почивка" продължава и днес. За втора поредна вечер ще бъде затворен магистралният път "Варна - Златни пясъци", съобщиха за Радио Варна участници в протеста. Спонтанен протест заради..

публикувано на 31.07.24 в 15:00

В Добрич създават Фонд за подпомагане лечението на деца, страдащи от редки заболявания

Общинските съветници в Добрич одобриха предложение за създаването на Фонд за подпомагане лечението на деца. Инициативата за създаването му идва от групата съветници на „Възраждане“ в местния парламент. Целта на фонда е да бъдат финансирани деца от..

публикувано на 31.07.24 в 14:41

Една година от встъпването в длъжност: Областният управител на Варна с отчет за управлението си

Областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева представи отчет на работата си за първата година от управлението на Областната администрация.  Създаване на екосистема на доверие, в която всички заинтересовани институции, от държавата и от местната..

публикувано на 31.07.24 в 14:35

Народното събрание одобри окончателно актуализацията на бюджета

Народното събрание одобри окончателно актуализацията на държавния бюджет, с която общините ще получат допълнителни суми за свои проекти, предаде БНР. Кметовете на големите градове с районно деление да могат да делегират на районните кметове възлагането..

публикувано на 31.07.24 в 14:08
Ръководството на варненската асоциация

Асоциация "Сигурност": Варна не е готова за реакция при извънредна ситуация

Варна може да е пряко засегната от войната в Украйна. Това каза председателят на Варненската асоциация „Сигурност“ Марин Черкезов на среща с медиите. Той напомни, че, по права линие, Варна се намира на 350 километра от Крим и 300 км. от Украйна...

публикувано на 31.07.24 в 13:58