Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографията през очите на един пожарникар

Емил Калинов

17 пейзажа и 7 портрета включва първата самостоятелна фотоизложба на Емил Калинов. Падащи звезди, пролетни потоци, снежни била и още нещо,... ще откриете в многоцветния пъзел от природни красоти, с които Калинов очарова. В портретите си Емил търси различното, интересното, характерното в човешкото излъчване.

Експозицията, озаглавена "Природата и хората през погледа на Емил Калинов”, е подредена във фотографски център „Sea Blue” във Варна и може да бъде видяна до края на месец март.

Варненецът от 4 години се занимава с фотография. Повече подробности за неговата страст, може да научите от интервюто с него.


-  Какво е за Вас фотографията?

-  Фотографията е една магия, бих казал даже, че пейзажната фотография е една самодисциплина, защото в планината трябва рано да станеш и да отидеш в определения час до дестинацията, за да снимаш, това което трябва, в определеното време.

-  Какво включва първата Ви самостоятелна изложба, озаглавена „Природата и хората през погледа на Емил Калинов”?

-  Изложбата включва пейзажи от различни места - от Стара планина основно, около връх Ботев. Имам фотоси и от чужбина, връх Матерхорн, италианските Алпи, водопади около Велико Търново, Райското пръскало. Включих предимно женски портрети, като повечето от тях са направени по време на уъркшопове.

-  Кога направихте първата снимка, която Ви подсказа, че трябва да се занимавате с фотография?

-  Първите ми стъпки бяха в център „Sea Blue”, под ръководството на Радостина Вълчанова. След като изкарах първоначалния курс, тогава разбрах как се снима. Започнах да снимам професионално, а не любителски. Не помня точно първата си снимка, но помня, че след този курс започнах да правя по-стойностни снимки.

-  Как решихте да направите крачката към самостоятелна изложба?

-  Понасъбрах доста снимки, показах ги на Радостина Вълчанова и тя се впечатли. Каза, че съм задобрял и по нейно предложение направих първата изложба.

-  Кой е Емил Калинов? Какъв сте по професия?

-  Фотографията заема голяма част от живота ми вече, но по принцип работя като пожарникар в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Варна.

-  Как гледат колегите Ви на вашето хоби, което вече е прераснало в професия?

-  Гледат положително. Колегите ми са планинари и с някои от тях ходя из планините. Слагал съм снимки из коридорите на пожарната, радват им се. Аз отразявам събитията и по пожароприложен спорт, който се провежда всяка година. Имам много екшън снимки, но не са подходящи за тази изложба.

-  Споменахте, че обичате да снимате пейзажи. Кое е по-трудно - да се снимат портрети или пейзажи, или може би зависи от хората, които ви позират?

-  Разбира се, че зависи от хората. Няма лесни неща. Когато фотографът знае какво прави, му е лесно. Няма как да ги степенувам, всяко си има специфика.

-  Много фотографи се появиха напоследък. Всеки, който има повече възможности и вложи солидна сума за модерна техника, се пише фотограф. Какво е мнението Ви?

-  Те и по-скъпитетелефони снимат хубаво... (смее се). Техниката не е толкова важна, колкото уменията и знанията, които трябва първо да придобиеш. С две думи трябва да знаеш какво правиш. Важен е човекът зад фотоапарата, а не самата техника.

-  Какво е виждането Ви към света, хората, природата, изкуството и снимането?

-  Светът през моите очи е красив! Аз затова съм станал фотограф, за да покажа на хората това, което те не виждат. През обектива аз го виждам по друг начин. Светът е хубав!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, по земя, а не чрез повдигнато на колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на РВ „Позиция“,..

публикувано на 20.04.24 в 15:03

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26