Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отлагат референдума в Трън, процедурата по провеждането му ще започне отначало

Снимка: архив
Референдумът в Трън се отлага за по-късна дата, няма да се състои на 26 март. Промяната се налага след взето решение на днешното извънредно заседание на Общинския съвет, което отменя предходно решение от 23 февруари.

Тогава съветниците одобриха изборните книжа за предстоящия местен референдум. 15 дни по-рано Общинският съвет в Трън единодушно реши да бъде проведен местен референдум относно постъпилото инвестиционно намерение за добив на златосъдържащи руди от находище "Трън".

Областният управител Васил Михайлов обаче е върнал решението от 23 февруари на общинския съвет за ново обсъждане, съобщиха за Радио София от кабинета му. Решението за произвеждане на референдум и за изборните книжа е трябвало да бъде взето в един и същи ден, а не в различни, както е станало на практика.

Процедурата за произвеждане на местен референдум ще започне отново, каза пред Радио София зам.-кметът Цветислава Цветкова. По думите й, съветниците са били категорични, че референдум ще има, макар и по-късно.

Към момента на 26 март няма как да бъде проведен местен референдум на територията на община Трън, но това не значи нищо. Общинският съвет е категоричен, че ще вземе ново решение и ще определи нова дата, на която да бъде произведен местен референдум, заяви Цветкова.

Тя допълни, че има и други причини за отмяна на решението за референдума, включително и жалби до ВАС, от където все още няма произнесено решение.

Чуйте и позицията на областния управител на Перник Васил Михайлов, който е за отлагане на референдума.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!